Update

IAEA-team in Teheran begonnen met atoom-overleg

Een team inspecteurs van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) is vandaag in Teheran gearriveerd voor wat gezien wordt als een essentieel overleg over het Iraanse atoomprogramma. Tijdens het tweedaagse bezoek willen de inspecteur Iraanse atoomwetenschappers spreken en een belangrijke militaire faciliteit bezoeken.

AP/ANP/Redactie
Herman Nackaerts (L), hoofd van de delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), checkt in voor een vlucht naar Iran naast andere IAEA-afgevaardigden op de internationale luchthaven in Wenen. Beeld reuters
Herman Nackaerts (L), hoofd van de delegatie van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), checkt in voor een vlucht naar Iran naast andere IAEA-afgevaardigden op de internationale luchthaven in Wenen.Beeld reuters

De Belg Herman Nackaerts, nucleair deskundige van het IAEA, liet gisteren vanuit Wenen weten dat hij hoopt op progressie in de gesprekken. Uit zijn woorden viel echter ook op te maken dat de verwachtingen over een succesvol overleg laag zijn.

De inspecteurs willen het militaire complex Parchin bezoeken, omdat het een ondergrondse nucleaire faciliteit zou bevatten. In 2005 werd het complex al aangedaan door inspecteurs van de IAEA, maar destijds werd slechts een van de vier belangwekkende plekken op het terrein van naderbij aanschouwd. Of er toestemming voor een bezoek wordt gegeven is onwaarschijnlijk.

Iran maakte vorige week wereldkundig dat het erin is geslaagd om een zelfgeproduceerde splijtstofstaaf in een onderzoeksreactor te plaatsen en een nieuwe centrifuge op te starten in de belangrijkste faciliteit voor uraniumverrijking in het stadje Natanz.

Afgelopen november liet het IAEA voor het eerst weten dat sommige nucleaire experimenten in Iran alleen maar kunnen dienen voor de vervaardiging van een kernwapen.

Meer over