Hulpkonvooien VN bereiken belegerde Syrische steden

Tientallen vrachtwagens met hulpgoederen zijn woensdagavond aangekomen in vijf belegerde steden in het noorden van Syrië, zo maakten bronnen binnen de Verenigde Naties bekend. Het gaat onder meer om hulp aan de bevolking van Madaya, waar eerder berichten kwamen over een hongersnood.

null Beeld epa
Beeld epa

'De operatie is nog altijd aan de gang', aldus Linda Tom, woordvoerster van het VN-agentschap voor humanitaire hulp (ACHA) in Amman in buurland Jordanië. De vrachtwagens hebben onder meer voedsel, geneesmiddelen en medische uitrusting bij zich.

De hulpgoederen arriveerden onder meer in Madaya, zo'n 25 kilometer ten noordwesten van Damascus. De stad is in handen van Syrische rebellen, maar ligt al sinds juli onder vuur van het Syrische regeringsleger, met steun van de Hezbollah.

Ook de dorpen Foua en Kefraya kregen noodhulp. Die zijn in handen van de regimegetrouwe sjiieten maar worden al tien maanden aangevallen door soennitische rebellen. Ook in Zabadani komt er humanitaire hulp. Kafr Batna en Deir al-Zour zijn later deze week aan de beurt. Volgens de VN leven er in de regio zo'n half miljoen mensen.

Nog lang geen wapenstilstand
De humanitaire hulp maakt deel uit van de afspraken die de grootmachten vorige week in München maakten. Maar van een wapenstilstand is nog lang geen sprake. Bronnen bij de VN lijken eveneens pessimistisch, want een persconferentie door VN-gezant de Mistura is al verschoven van vrijdag naar maandag.

Bij de bombardementen van zowel de Russen als de internationale coalitie onder leiding van de VS, vallen ook burgerdoden. Maandag werden nog een ziekenhuis en een school aangevallen. Tienduizenden burgers zijn op de vlucht geslagen voor het geweld, terwijl Turkije de grens gesloten houdt.

undefined

De steden worden al maanden geteisterd door hongersnood. Beeld REUTERS
De steden worden al maanden geteisterd door hongersnood.Beeld REUTERS
Meer over