Update

Huiszoeking mocht wel, tappen niet

Het gebouw van de Telegraaf-uitgeverij in Amsterdam. De rechtbank heeft bepaald dat er terecht huiszoeking is gedaan bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Foto ANP Beeld
Het gebouw van de Telegraaf-uitgeverij in Amsterdam. De rechtbank heeft bepaald dat er terecht huiszoeking is gedaan bij Telegraafjournaliste Jolande van der Graaf. Foto ANP

DEN HAAG - Een belangrijke dag voor de persvrijheid, vindt advocaat Victor Koppe. Een overwinning van de journalistiek op de staat, meent Telegraaf-hoofdredacteur Sjuul Paradijs.

Journalisten en hun belangenverenigingen reageerden gisteren opgelucht op de uitspraak van de rechtbank in Amsterdam. Die bepaalde dat de inlichtingendienst AIVD onmiddellijk moet stoppen met het afluisteren van telefoongesprekken van de hoofdredactie van de Telegraaf en Jolande van der Graaf, verslaggeefster bij deze krant.

Een terechte uitspraak, aldus Arendo Joustra, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren.

De geheime dienst had Van der Graaf maandenlang bespied om een lek in haar eigen organisatie boven water krijgen. Een medewerkster van de AIVD speelde staatsgeheimen, onder meer over de besluitvorming rond de oorlog in Irak, aan de journaliste door.

De rechters verboden de AIVD om de Telegraafmedewerkers nog langer te tappen. Het recht op journalistieke bronbescherming weegt zwaarder dan het belang van de staat om het lek zo spoedig mogelijk op te sporen, aldus de uitspraak.

De AIVD gaat tegen de uitspraak in beroep. De dienst vindt het 'opmerkelijk' dat de rechter heeft geoordeeld zonder het achterliggende geheime dossier in te zien, zegt zij in een reactie.

''De inlichtingendienst is nu voor de tweede keer in drie jaar teruggefloten,'' zegt advocaat Koppe, die Van der Graaf bijstond. ''De rechter zegt opnieuw: jullie zijn te ver gegaan. Het is belangrijk dat dit signaal nu ook wordt opgepakt.''

Hij wijst erop dat minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken tot viermaal toe toestemming gaf voor de afluisterpraktijken. ''De commissie van toezicht op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten heeft eerder gesteld dat journalisten hooguit bij een dreiging van bijvoorbeeld een aanslag mogen worden afgeluisterd. Die bepaling heeft de minister naast zich neergelegd.''

De rechtbank in Haarlem bepaalde gisteren in een andere zaak dat de huiszoeking bij Van der Graaf wél terecht was. Een onderzoeksrechter had de huiszoeking gelast, omdat de journaliste staatsgeheime stukken in huis had.

Volgens raadsman Koppe valt deze uitspraak niet te rijmen met het vonnis in Amsterdam. ''De huiszoeking was blijkbaar rechtmatig en het afluisteren niet. Dat is raar. Wij gaan dan ook in cassatie tegen deze uitspraak.'' (HET PAROOL)

Meer over