Huiszoeking bij ouders verdachte Thalys

Het huis van de ouders van Ayoub el-Khazzani, de verdachte van de verijdelde aanslag in de Thalys, is vandaag doorzocht door de Spaanse politie. Daarbij zijn meerdere spullen, verpakt in kartonnen dozen, meegenomen.

De vader van El-Khazzani vertelde vorige aan de Britse krant Telegraph dat hij geen idee had wat zijn zoon bezielde in de Thalys. Beeld ANP
De vader van El-Khazzani vertelde vorige aan de Britse krant Telegraph dat hij geen idee had wat zijn zoon bezielde in de Thalys.Beeld ANP

De ouders hebben vervolgens op het politiebureau in de Zuid-Spaanse stad Algeciras vrijwillig een verklaring afgelegd, aldus een politiewoordvoerder.

El-Khazzani woonde tot 2014 met zijn ouders in het vandaag doorzochte huis in Algeciras. Daarna verhuisde hij naar Frankrijk. Anderhalve week geleden werd de 25-jarige El-Khazzani overmeesterd in de Thalys van Amsterdam naar Parijs. Hij was gewapend met een kalasjnikov en een automatisch pistool. Bij de overmeestering raakten enkele mensen gewond.

Eerder werden in de Brusselse gemeente Molenbeek twee woningen doorzocht. De vader van El-Khazzani, een 64-jarige schroothandelaar, vertelde vorige week via de telefoon aan de Britse krant Telegraph dat hij geen idee had wat zijn zoon bezielde in de Thalys. 'Hij was een goede jongen, werkte hard. Hij had het nooit over politiek. Alleen over voetbal en vissen,' aldus Mohamed el-Khazzani. Hij zei verder dat hij al een jaar niet met zijn zoon had gesproken.

Tegenover de Spaanse krant El Mundo had de vader een uitgebreider verhaal en verklaarde hij dat hij niet kon geloven dat zijn zoon een terrorist is. 'Ik was niet in de trein aanwezig, maar ik kan me niet voorstellen dat mijn zoon tot zoiets in staat is,' zo werd hij geciteerd.

De moeder van de 25-jarige verdachte zou haar zoon een maand voor de verijdelde aanslag telefonisch nog hebben gesproken.

Vorige week werden in een gezamenlijke actie van de Spaanse en Marokkaanse anti-terreureenheden veertien mensen uit Marokko gearresteerd

Meer over