'Huisartsen stoppen met het plaatsen van spiraaltjes'

Huisartsen dreigen volgend jaar geen spiraaltjes meer te plaatsen bij vrouwen. Dat meldt de Volkskrant. Huisartsen krijgen nu nog 55 euro per spiraaltje, terwijl dat volgend jaar naar 18 euro wordt teruggebracht.

Redactie
Een spiraaltje. Beeld anp
Een spiraaltje.Beeld anp

Dat zeggen de Landelijke Huisartsen Vereniging en de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen. Hun leden zijn verontwaardigd: vroeger werden spiraaltjes vooral gezet door gynaecologen, maar om geld te besparen zijn huisartsen jarenlang aangemoedigd deze zorg over te nemen.

Veel huisartsen melden vrouwen daarom weer te gaan verwijzen naar het ziekenhuis, dat rond de 500 euro vraagt. De artsen winden zich op over het lage bedrag per spiraaltje.

'Dit is zo'n omgekeerde prikkel', zegt vicevoorzitter Bram Stegeman van de LHV. 'Het is een idiote gedachte dat je iets kunt stimuleren door er minder voor te betalen. Ook goedwillende huisartsen zullen straks zeggen: ja, ik ben gekke Henkie niet. Wij hebben veel huisartsen die nu zeggen: dan doe ik het niet meer. Dit is gedoemd te mislukken. Wij kunnen het niet uitleggen. Het maakt de zorg alleen maar duurder.'

Meer over