'Huisarts is geen assurantietussenpersoon'

Zorgverleners, zoals huisartsen, zijn geen assurantietussenpersonen. Het is dus niet aan huisartsen om de patiënt bij doorverwijzing naar een medisch specialist te informeren over zijn of haar polis. Dat heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) dinsdag gezegd.

redactie
Hoofdlocatie van de Landelijke Huisartsen Vereniging Beeld ANP
Hoofdlocatie van de Landelijke Huisartsen VerenigingBeeld ANP

De LHV zegt dit naar aanleiding van uitlatingen van Kamerleden van CDA en VVD die vinden dat huisartsen bij doorverwijzen erop moeten letten of de patiënt een contract heeft met de zorginstelling. Volgens de huisartsen is dit de verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Ook verwijst de LHV naar een toezegging van minister Edith Schippers van Volksgezondheid aan de Kamer om met huisartsen te bespreken of ze voldoende op de hoogte zijn van de polissen van hun patiënten.

'Vraag je de huisarts om hier wel rekening mee te houden, dan vertroebelt zijn rol als poortwachter. Want opeens gaat het dan in de spreekkamer niet meer alleen om medisch inhoudelijk argumenten. Daar is de patiënt niet bij gebaat", zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. 'Wat wel en niet vergoed wordt, is onderdeel van de afspraken tussen patiënt en verzekeraar.'

Huisartsen zijn er mogelijk wel toe bereid om in hun wachtkamer flyers op te hangen waarmee ze patiënten oproepen zelf hun polis te controleren als ze worden doorverwezen, aldus de LHV.

Meer over