Hubble breekt record in zoektocht naar verste supernova

NASA's Hubble Space Telescope heeft een supernova ontdekt die tot nu toe de verste ooit gevonden is. De Supernova heet SN Wilson (officieel UDS10Wil), vernoemd naar Woodrow Wilson, de 28ste president van de Verenigde Staten, en explodeerde meer dan 10 miljard jaar geleden.

Martine Steenvoort
In het blokje is supernova Wilson als een klein stipje te zien. Beeld NASA
In het blokje is supernova Wilson als een klein stipje te zien.Beeld NASA

'Deze nieuwe afstandsrecordhouder opent een nieuw kijkje in het vroege heelal, en biedt belangrijke nieuwe inzichten in hoe deze sterren exploderen', vertelt David O. Jones, astronoom en hoofdauteur van het onderzoek. 'We kunnen nu theoriën testen over hoe betrouwbaar deze ontploffingen zijn voor het begrijpen van de evolutie en uitbreiding van het heelal.'

Het onderzoeksteam heeft inmiddels als meer dan honderd supernova's ontdekt, die tussen de 2,4 miljard en 10 miljard jaar geleden ontstonden. De SN Wilson behoort tot het supernova type Ia, de helderste en meest waargenomen soort supernova. Naar schatting is 20 procent van alle supernovae van type Ia.

Maatstaf
'De type Ia supernova's geven ons de meest nauwkeurige maatstaf ooit gemaakt, maar we zijn niet helemaal zeker hoe precies deze maatstaf altijd is', zegt onderzoeker Steve Rodney van de Johns Hopkins University. 'Hoe meer we van supernovae begrijpen, hoe nauwkeuriger onze kosmische maatstaf wordt.'

De SN Wilson is slechts 4 procent verder verwijderd dan de vorige recordhouder, maar gaat alsnog 350 miljoen jaar verder terug in de tijd. Een supernova is een ster die aan het einde van zijn bestaan explodeert. Bij zo'n uitbarsting wordt een enorme hoeveelheid licht uitgestraald, wat al voor vele indrukwekkende beelden heeft gezorgd:

null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld EPA
Beeld EPA
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over