Hoy heeft eerste goud binnen

PEKING - Bij de wereldtitelstrijd op de eigen wielerbaan van Manchester wonnen de Britse baanrenners negen van de achttien te verdelen gouden medailles. Vrijdag was het op de eerste dag van het olympisch baantoernooi meteen weer raak, op de teamsprint.

Chris Hoy moet de grote man worden op het Laoshan Velodrome van Peking. Het krachtpatsertje uit Schotland gaat voor drie keer goud. De eerste haalde hij vrijdag binnen door met het team de Fransen in de finale te verslaan. ''Als ik volgende week hier met drie keer goud op zak zit, doe ik een dansje voor jullie'', sprak hij de verzamelde media toe.

Hoy is in bloedvorm. Het is slecht nieuws voor Theo Bos, de man die hij dit jaar onttroonde als wereldkampioen sprint. Vier jaar leden won hij goud op de kilometer tijdrit. Dat onderdeel werd van de Spelen verbannen, Hoy maakte de omschakeling met succes en nam dit jaar de favorietenrol over van Bos. ''Er zit genoeg in de tank'', zei hij na de winnende race. ''Het is heel anders om met een team een medaille te winnen. Onze vriendschap is een extra factor. Als lid van een team kun je de rest niet laten zakken.''

Hoy vervolgt zijn 'goldrush' zaterdag op het onderdeel keirin, ook dan als regerend wereldkampioen. (ANP)

Hoy (links) en zijn teamgenoten met hun gouden medailles. Foto EPA/Ahmad Yusni Beeld
Hoy (links) en zijn teamgenoten met hun gouden medailles. Foto EPA/Ahmad Yusni
Meer over