Hotels verwachten meer gasten in 2012

Het gaat weer beter met de hotels in Nederland. Vorig jaar ging zowel de gemiddelde bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs omhoog, vooral in de regio Amsterdam en Schiphol. Voor dit jaar verwachten de hotels ondanks de nieuwe crisis verdere groei.

ANP/Redactie
Het Prinsengrachtconcert On Ice op de bevroren gracht voor het Pulitzer Hotel in Amsterdam. Beeld ANP Kippa
Het Prinsengrachtconcert On Ice op de bevroren gracht voor het Pulitzer Hotel in Amsterdam.Beeld ANP Kippa

Dat blijkt uit onderzoek onder drie,- vier- en vijfsterrenhotels van adviesbureau Horwath HTL. De bezettingsgraad steeg van gemiddeld 65,1 procent in 2010 naar 66,6 procent in 2011. Voor dit jaar verwachten de hotels een verdere stijging tot 68,8 procent.

In 2011 ging de gemiddelde kamerprijs voor het eerst sinds 2007 omhoog. Vorig jaar moest gemiddeld 99 euro voor een nacht worden betaald, 6 euro meer dan in 2010. De hoteliers denken de prijs dit jaar verder te kunnen verhogen naar 102 euro. Dat is nog altijd ruim 7 procent onder het niveau van 2007.

Maar de hotels houden nog wel een slag om de arm. Als de recessie aanhoudt, moeten zij er rekening mee houden dat reizigers weer op hotelkosten bezuinigen en hogere prijzen niet aan de orde zijn.

Amsterdam
Het herstel van de hotelmarkt is vooral zichtbaar in Amsterdam en op en rond Schiphol. Daar steeg de bezettingsgraad van 75,1 procent in 2010 naar 77 procent in 2011. De prijs voor een kamer ging in die tijd omhoog van 109 naar 122 euro.

Buiten deze regio liep de bezettingsgraad ook wel op, maar daalde de prijs nog licht. De bezettingsgraad ging van 58,9 naar 59,5 procent, maar de prijzen daalden van 80 naar 78 euro. Maar ook buiten Amsterdam hopen de hotelhouders dit jaar op meer klanten die ook meer voor een nacht zullen neertellen.

Het herstel van de markt is bijna helemaal te danken aan toeristen.

Meer over