Update

Hotels in Leeuwarden worden platgebeld

Meerdere hotels in Leeuwarden zijn vandaag 'platgebeld' door schaatsliefhebbers die hopen op een Elfstedentocht. De koorts slaat toe nu bekend is dat de 22 rayonhoofden bijeenkomen voor een 'verkennende bijeenkomst', meldt een medewerker van het Bastion Hotel in de Friese hoofdstad. De rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden zitten sinds vanmiddag 17.00 uur bij elkaar. Waar is niet duidelijk.

ANP/Redactie
Schaatsers op de Friese Ryptsjerksterpolder. Op de achtergrond Leeuwarden. © ANP Beeld
Schaatsers op de Friese Ryptsjerksterpolder. Op de achtergrond Leeuwarden. © ANP

'Het gaat om een verkennende bijeenkomst,' beklemtoonde de medewerker eerder vandaag. 'Het zou heel raar zijn als we dat niet deden, nadat het een aantal nachten flink gevroren heeft.' Zij wilde niet vooruitlopen op speculaties over een mogelijke Elfstedentocht.

Reserveringen
Sommige hotels zijn wel terughoudend met zulke reserveringen, omdat niet duidelijk is of er echt zicht is op de Tocht der tochten. 'Wij werken niet met wachtlijsten', aldus het Bastion Hotel (40 kamers), 'We raden de mensen aan eerst af te wachten of er een datum wordt genoemd.'

Het Eden Oranje Hotel (150 kamers) heeft al zo'n 70 reserveringen binnen. 'We verwachten dat het nu snel veel drukker zal worden', aldus een woordvoerder. Ook bij hotel Campanile kwamen vanmiddag voortdurend reserveringen binnen. Campanile werkt wel met een wachtlijst. 'Er kwam net weer een reservering voor 6 personen binnen. Als de Elfstedentocht doorgaat geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt', zegt een medewerkster.

Telefooncentrale ontploft

Ook bungalowketen Landal GreenParks spreekt van een gekkenhuis. Er komen heel veel telefoontjes binnen of er nog accommodatie beschikbaar is. 'De telefooncentrale ontploft bijna', aldus een woordvoerder. 'De meeste mensen zetten in op komend weekend.' Landal heeft twee parken in Friesland.

Bij het legendarische Elfstedenhotel 't Anker (23 kamers) in het centrum van Leeuwarden broeit het altijd als de vorst toeslaat. Het hotel is een speciale website begonnen waar inwoners van Friesland accommodatie, al dan niet met ontbijt, kunnen aanbieden en schaatsliefhebbers een geschikte slaapplaats kunnen vinden. De aanbieder mag zelf bepalen welke prijs voor een bed of kamer wordt gevraagd.

Meer over