Plus

Horseboarding: een combinatie van paard, ruiter en wakeboarder

Het begon voor de grap: een paard met ruiter die een wakeboarder door de branding trok. Bedoeld als reclame voor een Amsterdams onderbroekenmerk. Nu is het een extreme sport en is zaterdag de tweede editie van de World Cup Horseboarding.

Sara Luijters
Wakeboarden en paardrijden gecombineerd: horseboarding Beeld Hollandse Hoogte/Olaf Kraak
Wakeboarden en paardrijden gecombineerd: horseboardingBeeld Hollandse Hoogte/Olaf Kraak

Een Tinker, een grof gebouwd paard van rond de vijfhonderd kilo, galoppeert met een amazone op de rug door de branding. Aan een lijn trekt het paard met dertig kilometer per uur een wakeboarder achter zich aan. Enter horseboarding, een spectaculaire, vrij nieuwe extreme sport, die sinds een jaar langs de Noordzeekust wordt beoefend.

"Het begon als een grap," zegt Steven van Heyningen (34), een van de drie oprichters van het boxershortmerk A-dam Underwear. "Nu zijn er wekelijks trainingen op het strand van IJmuiden en elders aan de kust. Zaterdag organiseren we voor de tweede keer de World Cup Horseboarding, waaraan twintig paarden en ruiters en zeventien wake­boarders meedoen uit Nederland, Duitsland en België."

Terug naar die uit de hand gelopen grap. Het onderbroekenmerk, dat vorig jaar werd gelanceerd en betaalbare boxershorts maakt van ecologisch katoen, had een opvallende promotieclip om distributeurs te werven: een grote man met een kale kop (oprichter Van Heyningen), slechts gekleed in boxershort, steekt een stel ouderwetse witte slips al vuurspuwend in de fik en laat zich vervolgens door een paard voortrekken op een wakeboard. 'If you've got balls' luidt de stoere slogan van A-dam Underwear.

Obstakels
Onderbroekenhumor noemt Van Heyningen het. Het filmpje bleek een schot in de roos te zijn. Het sloeg aan bij distributeurs in binnen- en buitenland en de boxershorts worden nu verkocht bij onder meer de Bijenkorf en Self­ridges in Londen. Het was ook het startschot voor een compleet nieuwe sport. Na het filmpje ontstond het plan om ruiters en boarders vaker samen te brengen. Dat groeide uit tot de eerste World Cup Horseboarding, september vorig jaar. Dit jaar is de tweede editie, zaterdag 18 juni.

De wakeboarders worden door paard en ruiter langs een stevig verankerd parcours van springschansen, sliders en andere obstakels door de branding getrokken. De boarders doen tricks, waarbij ze met hun board over water 'rijden' en tot vier meter ondersteboven door de lucht buitelen. Het team van paard, ruiter en wakeboarder dat dat volgens de jury het mooiste doet, wint.

Van Heyningen: "Tijdens de World Cup vorig jaar bleek er plotseling een oostenwind te staan, die niet gunstig is voor wakeboarding. We moesten anderhalf uur wachten voor de wind keerde. Toen de eerste wakeboarder over een schans sprong, ging vijftienhonderd man publiek los. De combinatie van paardenkracht, ruiter, boarder én zee maakt horseboarding spectaculair."

Grasmaaimachine
Wakeboarder Kevin Muller (29) van de The Winching Dutchmen, een wakeboarding crew, werd vorig jaar derde. "Normaal wakeboarden we op sloten in de weilanden, voorgetrokken door een 13 pk-motor van een grasmaaimachine, een kabel of op zee door een boot. Achter een paard aan wakeboarden was wel even wennen. Een paard is puur natuur, als boarder ben je opeens afhankelijk van hoe hard hij opstart en of het tempo constant blijft. Een 'runnetje' duurt dertig tot veertig seconden, over tweehonderd meter, maar dat gaat dan vaak wel in topsnelheid."

(tekst loopt door onder video)

Muller bouwt als timmerman mee aan de schansen en andere obstakels voor het kampioenschap zaterdag. "Een van de spektakelstukken is een verhoogde slider, gebouwd van houten pallets en betonplex waar de wakeboarders overheen kunnen grinden, met precies daarachter een schans om overheen te vliegen. Na een knock-outfase gaan de tien beste boarders door naar de finale."

In Engeland bestaat een vergelijkbare sport, waarbij paarden en ruiters skateboarders met grote snelheid door een weiland trekken, maar horseboarding in zee wordt tot nu toe alleen in Nederland georganiseerd. Muller: "Op sociale media heb ik wel jongens uit Zuid-Frankrijk en Italië voorbij zien komen die het ook proberen. Zij hebben vaak een paardenvriendinnetje en doen het dan samen."

Kevin Muller had geen paardenvriendinnetje en helemaal niks met paarden voordat hij met horseboarding begon. Het zijn ook twee totaal verschillende werelden, die van de wat keurige paardenmeisjes en de vrije, losse boarders, zegt Muller. "Wakeboarders spreken rond één uur af en komen dan eens aanwaaien, ruiters zijn er stipt om één uur. Maar de samenwerking pakt verrassend goed uit. Wij hebben echt respect gekregen voor de ruiters, die Tinkers zijn indrukwekkend groot!"

Wakeboarders en ruiters treffen elkaar sinds vorig jaar tijdens een maandelijkse training op het strand bij IJmuiderslag, gegeven door dierenartsen Sabrina Beekhuizen (29) en Gaby Dorn (29). Beekhuizen: "Horseboarding vraagt van de ruiter een goede rijkunst: tempo, in de pas lopen, in een lijn rijden. Vorig jaar hadden we geen tijd om met wakeboarders te oefenen en dus deden we het met een auto aan een kabel aan een paard, om zo de juiste snelheid te bepalen."

Borsttuig
Het trainingsgroepje van het begin is uitgegroeid tot een grote groep met ongeveer tien paarden en ruiters en vijftien boarders. "Mensen die het leuk vinden om iets nieuws uit te proberen en die niet bang zijn uitgevallen."

Voor de brieven over dierenmishandeling straks binnenstromen: als een paard het niet leuk vindt, stopt de ruiter. "Paarden mogen nooit vooruit worden geslagen of fanatiek met de sporen in de flanken worden aangespoord," aldus Beekhuizen. "De meeste paarden vinden het juist heel leuk en willen bij elke training nóg sneller starten en nóg harder galopperen.

"Elk paard dat dit WK meedoet, heeft in elk geval twee keer meegetraind. We hebben met een zadel­maker en een fysiotherapeut ook een pad ontworpen: een soort deken voor onder het zadel, met een borsttuig, waar de lijn van de wakeboarder aan wordt bevestigd. Dat is ­beter voor het paard, anders trekt de lijn aan het zadel."

Tijdens de World Cup is er niet alleen een eerstehulppost voor mensen, maar ook een paardenhospitaal, met een röntgen- en echoapparaat. "Veel van de boarders waren in het begin nog geïntimideerd door de sterke paarden, nu springen ze na de training ook wel eens op het zadel om een rondje te rijden. Na het kampioenschap wil ik ook een keer wakeboarden, om die andere kant te zien."

World Cup Horseboarding, zaterdag 18 juni, IJmuiderslag tegenover Beach Inn, IJmuiden, Kennemerstrand 800, vanaf 14.30 uur, met barbecue.

Meer over