Horrorhotel Damrak niet weg te krijgen

Delta Hotel, een toeristenfuik op het Damrak, is in alle opzichten dubieus. Stadsdeel Centrum wil ervan af, maar staat vooralsnog machteloos.

Bart Middelburg
Het Delta Hotel op het Damrak Beeld Mats van Soolingen
Het Delta Hotel op het DamrakBeeld Mats van Soolingen

De reizigersbeoordelingen op tripadvisor.nl van het Delta Hotel op Damrak 42-43 - in makelaarstermen een A1-locatie - liegen er niet om. 'Het slechtste hotel waar ik de afgelopen vijf jaar ben geweest,' schrijft een man die er met zijn hele gezin zat.

Steven memoreert een 'muffe geur', de vloer 'zag er gevomeerd uit', 'sporen van schimmels' in de badcel, en een rondpissende hotelkat, 'althans zo rook het'. 'Gelukkig werd ik de volgende ochtend fris wakker op een matras met allerlei typen lichaamsvocht en het geluid van een neukende vrouw op de achtergrond.' Ene Cobie: 'Dit nooit meer, allemaal bedluis.'

Amsterdam staat eveneens niet te juichen bij het hotel, zij het om andere redenen: zowel de financiers als de exploitanten van het Delta Hotel zijn zodanig louche, dat stadsdeel Centrum het kolossale complex liefst morgen zou sluiten. De wet biedt daartoe echter nog geen mogelijkheden, zelfs de Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Bibob) niet.

Bijgevolg is een patstelling ontstaan: de financiers achter het hotel zeggen alleen te vertrekken als een astronomisch bedrag wordt neergeteld, stadsdeel Centrum is vastbesloten de exploitatie zodanig te bemoeilijken dat de financiers/exploitanten uiteindelijk de pijp aan Maarten geven. 'Laat ik het zo zeggen: we hopen dat ze op een gegeven moment eieren voor hun geld zullen kiezen', zegt Jan-Jaap Eikelboom, woordvoerder van het stadsdeel.

Lees vandaag meer in Het Parool.

undefined

Meer over