Hoogste temperatuur ooit opgewekt

NEW YORK - Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd de hoogste temperatuur ooit te bewerkstelligen. In een deeltjesversneller in New York hebben ze twee goud-ionen op elkaar laten botsen, waardoor een ontploffing van 4 biljoen (4000 miljard) graden Celsius ontstond.

Dat heeft het laboratorium Brookhaven National Laboratory maandag bekendgemaakt. De bevindingen van de wetenschappers worden binnenkort gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters.

De recordhitte is een kwart miljoen keer zo warm als de temperatuur in de kern van de zon. De warmte kan protonen en neutronen, de bouwstenen van atomen, laten smelten tot een 'soep' van nog kleinere deeltjes, aldus Brookhaven.

Uit die elementen, quarks en gluonen genaamd, bestond het heelal in de eerste microseconden van zijn bestaan. Door de bouwstenen te onderzoeken hopen de wetenschappers een beter inzicht te krijgen in het ontstaan van het universum met de oerknal, meer dan 13 miljard jaar geleden. (ANP)

Wetenschappers hebben een temepratuur opgewekt die een kwart miljoen keer zo warm is als de temperatuur in de kern van de zon. ANP Beeld
Wetenschappers hebben een temepratuur opgewekt die een kwart miljoen keer zo warm is als de temperatuur in de kern van de zon. ANP
Meer over