'Hoogste aantal zelfverbrandingen onder Tibetaanse monniken'

Volgens rechtenorganisatie Free Tibet in Londen hebben vier Tibetanen zich binnen een tijdsbestek van slechts 24 uur in brand gestoken. Daarmee protesteerden ze tegen de Chinese bezetting van het Himalaya gebied.

Redactie
Tibetanen in ballingschap nemen deel aan een stille tocht uit solidariteit met een zelfverbrander. Beeld ap
Tibetanen in ballingschap nemen deel aan een stille tocht uit solidariteit met een zelfverbrander.Beeld ap

Het is volgens Free Tibet nooit eerder voorgekomen dat zoveel monniken tegelijkertijd besloten zich op te offeren voor de strijd tegen de Chinese overheersing. Drie van de vier Tibetaanse monniken waren slechts 15 en 16 jaar oud.

De afgelopen jaren hebben meer dan 60 Tibetanen, vooral monniken, zichzelf in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing in hun land. Sinds maart 2011 gebeurt het regelmatig. Van de vijf die zich woensdag in brand zetten, waarschijnlijk het grootste aantal op één dag, zijn er zeker twee overleden. Het lot van de anderen is onbekend.

Ongerust
Vorige week riep VN-mensenrechtenchef Navi Pillay China op iets te doen aan de al jarenlang bestaande grieven van de Tibetanen. Ze zei zeer verontrust te zijn door berichten over 'detenties, verdwijningen en gebruik van excessief geweld tegen vreedzame betogers'.

In de Chinese hoofdstad Peking begon vandaag het belangrijke partijcongres van de Chinese Communistische Partij. Tijdens het congres worden nieuwe leiders benoemd, die de koers van China in de komende jaren zullen bepalen.

undefined

Meer over