Update

Hoofd van Arabische waarnemers Syrië stapt op

De leider van de omstreden waarnemersmissie van de Arabische Liga in Syrië stapt op. Waarom de Sudanese generaal Mohammed Ahmed Mustafa al-Dabi vertrekt is niet bekend. Dat meldde het Egyptische staatspersbureau MENA.

ANP/Redactie
De Sudanese Ahmed Mustafa al-Dabi. Beeld afp
De Sudanese Ahmed Mustafa al-Dabi.Beeld afp

Dabi wordt waarschijnlijk opgevolgd door de Jordaanse oud-minister Abdel Elah al-Khatib. Hij is nu VN-gezant in Libië.

De waarnemers van de liga waren in december aangekomen in Syrië. Ze moesten controleren of het regime het geweld tegen demonstranten zou staken. Dat gebeurde niet. Op de waarnemers kwam veel kritiek. Volgens de Syrische oppositie lieten ze zich om de tuin leiden en veroordeelden ze het staatsgeweld niet hard genoeg. Vorige maand werd de missie opgeschort.

Omstreden
De benoeming van Dabi was vanaf het begin omstreden. Hij lag onder vuur van mensenrechtenorganisaties vanwege zijn optreden in de Sudanese regio Darfur. Daar is volgens het Internationaal Strafhof in Den Haag genocide gepleegd door de Sudanese autoriteiten.

De Arabische ministers van Buitenlandse Zaken spreken vandaag over de mogelijkheid om samen met de Verenigde Naties een nieuwe waarnemersmissie naar Syrië te sturen. Ook wordt volgens de nieuwszender al-Jazeera een voorstel besproken om een Arabische vredesmacht naar Syrië te sturen.

Meer over