Honduras begraaft doden na gevangenisbrand

De eerste slachtoffers van de enorme gevangenisbrand in Honduras van afgelopen dinsdag zijn begraven. De autoriteiten gaven 24 van de meer dan 350 stoffelijke overschotten vrij.

ANP/AFP
null Beeld reuters
Beeld reuters

In de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa hebben zich bij het mortuarium veel nabestaanden verzameld. Zij hopen de lichamen van hun geliefden daar op te halen, maar dat lukt veelal niet. Veel gedetineerden zijn zo ernstig verbrand dat ze onherkenbaar zijn. De nabestaanden kunnen bloed laten prikken, om hun DNA te vergelijken met dat van de slachtoffers.

De Hondurese forensische experts staan er niet alleen voor. Collega's uit zeven andere Latijns-Amerikaanse landen zijn ingevlogen om te helpen met de identificatie, die nog weken in beslag kan nemen.
De oorzaak van de brand in het cellencomplex in de stad Comayagua is nog onduidelijk. Amerikaanse en Chileense experts zijn afgereisd naar Honduras om de autoriteiten te ondersteunen bij het onderzoek. Er wordt vanuit gegaan dat er sprake is geweest van kortsluiting of dat een gevangene brand heeft veroorzaakt.

President Porfirio Lobo heeft de top van het gevangeniswezen in Honduras inmiddels geschorst. Ook heeft hij de families van de slachtoffers compensatie beloofd. Daarnaast laat hij de veiligheid in de 23 overige detentiecentra in het Midden-Amerikaanse land onderzoeken.

Meer over