Honderdjarig beursbedrijf valt om

AMSTERDAM - Met het omvallen van beursbedrijf Van der Moolen gaat een van de oudste Amsterdamse financiële bedrijven ten onder. Van der Moolen, in de gloriejaren het grootste hoekmansbedrijf van de Amsterdamse beurs, bestaat al meer dan honderd jaar.

Van der Moolen kampte met problemen sinds enkele jaren geleden de hoekmannen geen functie meer hebben op de beurs. Het bedrijf vormde zich echter met wisselende successen om van hoekman, die vraag en aanbod bij elkaar brengt, tot beurshandelaar voor eigen rekening.

Eén van de daarop volgende problemen was dat Van der Moolen geconfronteerd werd met een Amerikaanse fraudezaak, waarbij het bedrijf voor vele miljoenen euro's moest schikken. Daarnaast raakte Van der Moolen in enkele Europese landen in problemen met de fiscus. Die belastingdiensten accepteren niet dat Van der Moolen geld verdient met dividendarbitrage, en op die wijze profiteert van verschillen in de Europese belastingregimes.

Verder werd het bedrijf geplaagd door een te hoog kostenniveau, haperende inkomsten en een te duur uitgevallen verhuizing. In het tweede kwartaal dit jaar volgde een winstwaarschuwing en stapte topman Richard den Drijver, voordien baas van het door Van der Moolen in 2006 overgenomen Curvalue, als enig directielid op.

Al enige tijd is sprake van een leegloop bij het bedrijf, dat eerder 330 en momenteel een kleine 170 werknemers telt. Begin deze maand namen acht van de 24 derivatenhandelaren ontslag. Hun belangrijkste grief was onvrede over de bonussen. Ook in betere dagen kampte Van der Moolen met personeel dat om de haverklap dreigde weg te lopen als er geen miljoenenbonussen op tafel kwamen.

Al weken is bij Van der Moolen sprake van een crisissituatie. Sommige werknemers hadden al hun hoop gezet op berichten dat Hans Kroon, die 45 jaar lang het hoekmansbedrijf leidde, zou terugkeren bij het concern dat hij 2002 verliet omdat hij het niet eens was met het beleid van zijn opvolger. Onlangs meldde Kroon niet terug te keren.

Van der Moolen begon in 1892, maar kwam tot bloei toen het marktleider werd bij de beursreorganisatie van 1994. Zes branchegenoten (Neefjes, Schoo, Stroink, Mandersloot en Van Oven, Assman en Kroese en Bosch & Co) werden opgekocht. Kroon waagde de oversteek naar de VS, waar diens opvolgers Peter van der Lugt en Fred Böttcher het concern uitbreidden. Daarna keerde het tij door veranderingen in de beurshandel, waarbij hoekmannen door de schermenhandel niet meer nodig waren. (TON DAMEN)

undefined

Meer over