Honderden Amsterdammers doen ook belofte aan Van der Laan

Honderden Amsterdammers hebben met een eigen belofte gereageerd op de korte film van productiehuis Wefilm die maandag verscheen. Daarin doen bekende en onbekende Amsterdammers beloftes aan Van der Laan, die terminaal ziek is.

Josien Wolthuizen
Eberhard van der Laan Beeld anp
Eberhard van der LaanBeeld anp

Vooral de liefde voor Amsterdam en de schoonheid van de stad bleken een populair thema in de beloftes, die massaal worden gedeeld op de Facebookpagina van Het Parool. "Ik beloof mijn kinderen op te voeden met de liefde voor onze prachtige stad, waardering voor diversiteit en respect voor de geschiedenis!" schrijft Barbara Vos.

Bart Hollants schrijft: "Ik beloof dat ik zolang ik hier woon zal genieten van de prachtige stad, in alle vormen. Mooi, lelijk, strak, rommelig, druk, rustig, en in alle opzichten altijd Amsterdams.|

Goede richting
Als het aan Mira Krozer ligt, kunnen ook burgemeesters in den vreemde van Van der Laan leren. "Ik beloof u dat ik burgemeesters overal ter wereld zal laten zien dat ze hun burgers kunnen vertrouwen en dat ze de goede richting aan kunnen wijzen, zoals u dat bij mij als Amsterdammer heeft gedaan."

Theo van Lent belooft zijn best te doen 'om de unieke sfeer van Amsterdam te behouden', Chiara Spruit belooft het straatbeeld van Amsterdam te blijven opvrolijken met haar glimlach en haar kleurrijke outfits. Yocki Robinhia doet met haar mee: ze belooft altijd met een lach op haar gezicht door de stad te fietsen, 'want godsamme: wat ben je toch mooi, Amsterdam.'

Hart gestolen
Diede Reurs zegt Van der Laan voor altijd in het hart te hebben gesloten. "Ik beloof u dat ik u niet zal wissen uit mijn hart omdat u de meest geliefde burgemeester voor ons allemaal bent!"

Ook muzikale beloftes worden gedaan, bijvoorbeeld door Paul Isme. "Wij Amsterdelics beloven plechtig aan onze burgervader dat wij de funk weer op de Amsterdamse kaart zetten."

Ook culturele instellingen reageerden. "Wij beloven dat er in de toekomst altijd een plek zal zijn waar ruimte is voor afwijkende meningen en nieuwe denkbeelden," schrijft De Balie.

Het bijna twee minuten durende filmpje is geen afscheid of bedankje, benadrukte conceptontwikkelaar Ruben Cusell, die samenwerkte met regisseur Cláudio de Oliveira Marques en reseacher Fem Verbeek, tegen Het Parool. "'Dankjewel' heeft de zweem van een afscheid. We willen nadrukkelijk geen afscheid nemen, maar een steun in de rug geven."

Zie ook: Amsterdam doet belofte aan zieke Eberhard van der Laan

Meer over