Honderdduizenden auto's zonder apk

DEN HAAG - In Nederland rijden honderdduizenden personenauto's zonder verplichte apk. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Het is de eerste keer dat de RDW heeft berekend hoeveel van de 7,2 miljoen auto's ongekeurd zijn.

Niet-gekeurde auto's vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid en het milieu: ze zijn niet getest op gladde banden en remmen en op de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Een niet-gekeurde auto die bij een ongeval betrokken raakt, kan problemen krijgen met de verzekering.
Van bijna 119.000 wagens weet de RDW zeker dat ze ongekeurd rondrijden. De eigenaren krijgen twee maanden na de vervaldatum van hun apk automatisch een boete van 75 euro.

Van ruim 460.000 wagens moet de RDW nog uitzoeken of ze op de weg zijn of dat ze zijn geëxporteerd of op de sloop zijn beland zonder dat dit is doorgegeven. De RDW weet eind dit jaar welke van deze wagens nog 'actief deelnemen aan het Nederlandse wagenpark'. De eigenaren van deze auto's worden ook beboet.

De Bovag, de brancheorganisatie van garagehouders, noemt het onacceptabel dat zo veel auto's geen apk hebben.

De honderdprocentscontrole leidde begin dit jaar tot veel boze brieven. Ombudsman Alex Brenninkmeijer kreeg zo'n 150 klachten van mensen die meenden dat zij ten onrechte een boete hadden gekregen, omdat hun auto bijvoorbeeld niet meer in hun bezit was.

Op aandringen van Brenninkmeijer stuurt de RDW sindsdien brieven om te achterhalen welke van de 'onzekere' wagens nog in gebruik zijn. (HET PAROOL)

Niet-gekeurde auto's vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid en het milieu: ze zijn niet getest op gladde banden en remmen en op de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Niet-gekeurde auto's vormen een gevaar voor de verkeersveiligheid en het milieu: ze zijn niet getest op gladde banden en remmen en op de uitstoot van gevaarlijke stoffen. Foto ANP/Lex van Lieshout
Meer over