Honderd jaar geleden heette u zeer waarschijnlijk Maria of Johannes

Tot 1980 waren Nederlanders redelijk constant in het kiezen van een naam voor hun kind: Maria en Johannes waren een eeuw lang de meest populaire namen. De laatste twintig jaar zijn namen veel trendgevoeliger geworden, vooral in grote Nederlandse steden. Maria en Johannes zijn uit, Tess, Sem en Levi zijn in. Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Meertens Instituut.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Met het onderzoek is de Nederlandse voornamenbank van het Meertens Instituut uitgebreid met namenlijsten vanaf 1880 voor provincies, regio's en gemeenten. Uit de lijsten valt op te maken dat de meest voorkomende namen tot 1980 redelijk constant zijn gebleven. Alleen bewoners van de grote steden braken al iets eerder met de traditie. In de periode tussen 1950 en 1970 is hier de lijst met meest populaire voornamen al grotendeels vernieuwd.

De namenlijsten laten een aantal grote veranderingen zien. Tot 1980 staat de naam Maria steevast op nummer 1 in de lijst, in 1990 is Maria al uit de top 10 verdwenen. Hetzelfde geldt voor Johannes bij de jongens.

Hendrika's
Vooral traditionele Nederlandse namen zijn de laatste jaren een stuk minder populair. Er worden in Nederland veel minder Hendrika's en Catharina's geboren dan een eeuw geleden, deze namen zijn nu compleet uit de top 10 verdwenen. 'Oerhollandse' namen als Gerardus, Jacobus en Wilhelmus zijn vervangen voor meer Engels klinkende namen als Jayden, Jesse en Finn.

In de gepubliceerde ranglijst is ook te zien welke namen het afgelopen jaar het meest populair waren voor jongens en meisjes. Namen als Tess, Sophie en Julia doen het goed bij meisjes. Sem, Levi en Bram zijn populaire jongensnamen.

Verschillen
In 2013 zijn er nog flinke provinciale en plaatselijke verschillen: in Friesland zijn Fenna en Jesse het populairst, Floris en Feline doen het goed in Het Gooi, Finn en Lynn komen het vaakst voor in Limburg en in Zeeland staan Maria en Cornelis nog steeds bovenaan. Landelijk winnen Tess en Sem.

undefined

Meer over