Update

Homs opnieuw 'op wrede wijze' onder vuur

Militairen van het Syrische leger hebben vandaag opnieuw de stad Homs aangevallen. Dat hebben de Lokale Coördinatiecomités gezegd. Volgens de activisten wordt Homs 'op wrede wijze onder vuur genomen'.

AP/Redactie
Beschadigde huizen in Homs Beeld reuters
Beschadigde huizen in HomsBeeld reuters

Syrische regeringstroepen beschieten de stad al meer dan een week. De jongste aanval op de stad werd zaterdag ingezet. Het leger probeert delen van de stad die in handen van opstandelingen zijn weer in te nemen.

Het zijn de zwaarste beschietingen in dagen, meldden activisten. 'De beschieting van de wijk Bab Amro (een wijk in Homs- nvdr.) begon bij dageraad en is de hevigste in vijf dagen', zei Rami Abdel Rahman van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten. 'Gemiddeld vallen er elke minuut twee raketten.'

Begraven in tuinen

Hadi Abdullah van de Algemene Commissie voor de Syrische Revolutie liet vanuit Homs weten dat het om een extreem zware beschieting gaat. De situatie in de stad omschreef hij als 'dramatisch'. Volgens hem is het een enorm probleem dat de gewonden niet kunnen worden geëvacueerd. Hij zei dat de doden in tuinen worden begraven omdat zelfs begraafplaatsen worden bestookt.

Het offensief tegen Homs, een bolwerk van het verzet tegen president Bashar al-Assad, zou inmiddels al aan meer dan 300 mensen het leven hebben gekost. Homs is de derde grootste stad van Syrië.

Burgeroorlog
Pogingen om via diplomatieke weg het conflict in Syrië op te lossen zijn gestrand en het geweld in het land lijkt uit te lopen op een burgeroorlog. Bijna dagelijks zijn er gevechten tussen militairen en deserteurs die zich bij de opstandelingen hebben aangesloten.

Maandag waarschuwde VN-mensenrechtenchef Navi Pillay nog dat de Syrische regering zich aangemoedigd voelt een grote aanval in te zetten, omdat er geen overeenstemming is bereikt over een resolutie omtrent Syrië in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Meer over