'Homopesten niet zomaar schuld multiculturele samenleving'

Het is wel erg gemakkelijk om de multiculturele samenleving de schuld te geven van de discriminatie van homo's. Dat zei minister Gerd Leers (Integratie) woensdag in een reactie op de stelling van de PVV dat het vooral moslims zijn die zich aan discriminatie schuldig maken.

ANP/Redactie
Gerd Leers, minister voor Immigratie en Asiel. © ANP Beeld
Gerd Leers, minister voor Immigratie en Asiel. © ANP

Leers en zijn collega Ivo Opstelten (Veiligheid) zeiden zich niet in de eerste plaats bezig te houden met een analyse van de oorzaken, maar met het aanpakken van de problemen. Volgens Leers is de multiculturele samenleving een gegeven. Het gaat erom dat iedereen op zijn gedrag kan worden aangesproken.

Beide bewindslieden haalden er cijfers bij die aangeven dat achterstelling op grond van ras, afkomst of huidskleur vaker voorkomt dat discriminatie om een seksuele voorkeur. Het gaat Leers te ver om het hoge aandeel van allochtonen in misdaadcijfers een op een te vertalen naar homodiscriminatie. De PVV haalde studies aan waaruit dit wel zou blijken.

Opstelten beloofde de Kamer te informeren over een gesprek dat hij volgende week heeft met burgemeesters die te maken hebben gehad met het wegpesten van homo's.

Meer over