Holleeder vroeg 250.000 euro voor column Panorama

Begin deze maand liet topcrimineel, en inmiddels weer vrij man, Willem Holleeder naar verluidt zijn oog vallen op een peperduur optrekje in Beverwijk. Een stunt, zo bleek later. Wie zich desondanks afvraagt hoe Holleeder, die nog geen week later een claim van justitie van zo'n 18 miljoen aan de broek kreeg, zo'n stulpje gaat bekostigen, hoeft zich geen zorgen te maken.

David van der Heeden
Willem Holleeder. Beeld ANP
Willem Holleeder.Beeld ANP

'De Neus' wordt columnist voor Nieuwe Revu, en toucheert met zijn zielenroerselen een lieve duit. Hoeveel Willem Holleeder krijgt voor zijn column is niet bekend, maar vandaag gaf Panorama hoofdredacteur Frans Lomans inzage in de 'offerte' die het blad een tijd terug kreeg.

'Misdaadchef Vico Ollings werd benaderd door iemand met een voorstel dat we niet konden weigeren', schrijft Lomans. 'Holleeder wilde wel columnist van Panorama worden. Dat zou ons 2500 per wekelijks stukje kosten.'

Honderd columns
Volgens Lomans eistte Holleeder een contract van twee jaar. Pakweg 250.000 euro voor honderd columns. De samenwerking met Panorama kwam er weliswaar niet, maar Nieuwe Revu hoofdredacteur Erik Noomen zag wel gat in de schrijfsels van de (oud-)crimineel.

'Hij is een man die soepel uit zijn woorden komt en veel anekdotes tot zijn beschikking heeft', was zijn reactie. Noomen omschreef Holleeder als iemand die even bekend is als koningin Beatrix, en wiens 'tegendraadse karakter' prima bij Nieuwe Revu past.

Ontbindende factor
Een contract van twee jaar tekende Noomen niet met Holleeder. Ze kwamen een verbintenis van een half jaar overeen. Weliswaar met een ontbindende factor; mocht Holleeder opnieuw door justitie vervolgd worden, is de samenwerking ten einde.

Noomen is zich bewust van Holleeders criminele verleden, maar stelt dat dit 'een interessant spanningsveld' oplevert. Hij is op de hoogte van de bijna 18 miljoen die justitie, inzake de afpersing van Willem Endstra, van zijn columnist eist.

Collega
Na een periode waarin bijna elke zucht over Willem Holleeder landelijk nieuws werd, zag Panorama, afgezien van Holleeders vorstelijke honorarium, echter ook de journalistieke keerzijde van een samenwerking.

'We zouden niet meer de alles-onthullende verhalen over Holleeder kunnen maken die we nu publiceerden. Hij zou een van ons worden, een collega. En collega's breng je niet in de problemen... het zou onze geloofwaardigheid aantasten.'

Holleeders eerste column verschijnt in de uitgave van 5 september.

Meer over