Holleeder opgenomen in ziekenhuis

UPDATE: 2 AMSTERDAM - Het is zo goed als zeker dat het vorige week begonnen proces tegen de van grootschalige afpersing verdachte Willem Holleeder deze week geen vervolg krijgt.Holleeder zelf zal dinsdag in elk geval niet in de Amsterdamse rechtbank aanwezig zijn omdat hij sinds maandag voor onderzoek in het universitair medisch centrum van Leiden ligt Hij lijdt volgens zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers aan oververmoeidheid en stressverschijnselen zoals hoge bloeddruk. Hij wordt uitgebreid onderzocht.

Kuijpers zal de rechtbank dinsdag verzoeken het hele proces op te schorten totdat zijn cliënt er weer lijfelijk bij aanwezig zal kunnen zijn. Alom wordt aangenomen dat de rechters dit verzoek zullen inwilligen. Afgelopen donderdagmiddag gaf Willem Holleeder in de rechtszaal blijk van problemen met zijn gezondheid. Een arts onderzocht hem toen en oordeelde dat Holleeder verschijnselen van oververmoeidheid vertoonde. Bij een nader medisch onderzoek kreeg hij zaterdag het advies enige tijd kalm aan te doen en dinsdag niet naar de rechtszaak te gaan. Maandag werd hij na overleg tussen het Openbaar Ministerie en advocaat Kuijpers naar het ziekenhuis in Leiden overgebracht. Kuijpers heeft erop aangedrongen dat Holleeder behalve een algemeen lichamelijke onderzoek ook een neurologisch onderzoek ondergaat. Desnoods wil hij dat via een kort geding proberen af te dwingen.

Rolf Friedländer

De procesdag van dinsdag zou geheel in het teken staan van de afpersing van de Amsterdamse vastgoedhandelaar Rolf Friedländer, waarbij Holleeder een belangrijke rol zou hebben gespeeld, zij het niet alleen, maar samen met de inmiddels vermoorde onderwereldfiguren John Mieremet en Sam Klepper. Hoewel justitie bewijzen voor die afpersing heeft (onder meer verklaringen van Friedländer en diens vrouw, maar ook afgeluisterde telefoongesprekken), beweert de familie Friedländer nu dat er weinig of niets aan de hand was.

Het begon allemaal in 1997, toen Friedlanders zoon Daniël (voor intimi 'Pel') een relatie had met barmeisje Sanne van een café aan de Amsterdamse Ruysdaelkade. Toen het na anderhalf jaar uitging, had Sanne al vrij snel een nieuwe vriend: John Mieremet. Via hem kwamen ook Willem Holleeder en Mieremets maatje Sam Klepper bij haar over de vloer. Friedländer junior bleef echter contact zoeken met Sanne en dat was Mieremet een doorn in het oog.

In september 1998 verscheen Holleeder bij Friedländer senior aan de deur en waarschuwde dat 'Pel met het verkeerde meisje bezig was'. Volgens hem had 'een Joegoslaaf' het op Pel voorzien, met andere woorden: de jonge Friedländer dreigde te worden gedood.

Twee weken later kwam Holleeder terug, samen met Sam Klepper. In een verklaring die Friedländer daarover later bij de politie aflegde zei hij dat Klepper hem een hoop ''lulkoek'' voorhield. ''Hij had het over een schadevergoeding. Ik heb nog nooit iemand zo paranoia horen schreeuwen en zo tekeer horen gaan. Hij zei: 'Ik moet twee miljoen...' Ik zei: 'Dan stuur je toch een factuur en dan kunnen we het even bekijken'.''

Tipgeld

Later vertelde Friedländer dat hij door Klepper ernstig was bedreigd met een vuurwapen en dat hij met zijn hele gezin zou worden uitgemoord als hij niet betaalde. Hoewel Friedländer nu stellig ontkent tonnen te hebben betaald om van de problemen af te komen, heeft hij in de ogen van justitie wel wat laten doorschemeren. Hij vertelde de politie eerst naar advocaat Max Moszkowicz te zijn gegaan. ''Ik heb toen goeie adviezen gekregen. Er is toen gebeld en er is wat tipgeld betaald. Boek dicht.''

In de loop der tijd heeft Friedländer veel verklaringen ingetrokken, maar justitie is van plan om desnoods ook geluidsbanden van zijn verklaringen in de rechtszaal af te draaien, net als dat is gebeurd met de zogeheten Endstra Tapes. Volgens Endstra had Friedländer, die een goede kennis van hem was, ongeveer een miljoen (gulden) betaald. Friedländer junior beweerde dat z'n vader in elk geval 500.000 of 600.000 gulden heeft betaald. Over de hoogte van het betaalde bedrag bestaat geen zekerheid, zo valt nu in het strafdossier-Holleeder te lezen. Maar dat Friedländer is afgeperst, staat voor justitie vast.

De afpersing lijkt te passen in de werkwijze die John Mieremet ooit in De Telegraaf beschreef. Er werd een vermogende vastgoedhandelaar uitgekozen, vaak uit de omgeving van Endstra. Holleeder praatte hem dan een verzonnen probleem aan, waarbij zware criminelen in het spel waren. Holleeder, Mieremet en Klepper konden dat probleem echter tegen zeer forse betaling oplossen. (GPD)

undefined

Meer over