Holleeder ontkent beschuldigingen

AMSTERDAM - Willem Holleeder heeft maandag voor de rechtbank omstandig ontkend dat hij betrokken is geweest bij de afpersing van de Amsterdamse zakenman Rolf Friedländer.De veronderstelde topcrimineel heeft juist de bedoeling gehad Friedländer en vooral diens zoon Pel voor groot onheil te behoeden.

Holleeder verkeerde destijds, in 1998, veelvuldig met de criminelen Sam Klepper en John Mieremet (geliquideerd in respectievelijk 2000 en 2005). De toenmalige vriendin van Mieremet was de ex-vriendin van Pel Friedländer. Deze zou de vrouw na het beëindigen van de relatie nog hebben lastiggevallen, tot woede van Mieremet.

Mieremet, volgens Holleeder ''een psychopaat'', zou Pel hebben willen (laten) vermoorden, tenzij diens vader grof zou betalen. Holleeder vernam van deze plannen uit de eerste hand en waarschuwde naar eigen zeggen Friedländer.

Volgens justitie heeft Holleeder vervolgens samengewerkt met Mieremet en Klepper om Friedländer circa zes ton in guldens afhandig te maken. Holleeder zelf bestrijdt dat. Hij zegt dat hij juist zijn eigen leven in de waagschaal heeft gesteld door Friedländer onverwijld op de hoogte te brengen van het naderende onheil vanuit het toch al zo beruchte kamp van Mieremet en Klepper.

Het vermeende slachtoffer Friedländer ontkent overigens te zijn afgeperst. Hij heeft erkend dat er gedoe was rond zijn zoon en diens vriendinnetje van destijds, maar vond de waarschuwingen en bedreigingen aan zijn adres ''lulkoek''. Friedländer ontkent te hebben betaald.

Het dossier-Friedländer is het eerste van vier afzonderlijke zaken die de rechtbank behandelt. Dinsdag zetten de rechters de bespreking van dit dossier voort, daarna volgen de zaken rond Wijsmuller, Houtman en Endstra. Dinsdag hoopt de rechtbank journalist Bas van Hout als getuige te kunnen horen. Hij heeft veelvuldig contact gehad met Sam Klepper. Volgens Van Hout heeft Friedländer wel degelijk betaald en heeft Klepper Holleeder gevraagd de initiële waarschuwing aan Friedländer over te brengen. (ANP)

Meer over