Holleeder niet aanwezig bij eerste zitting

Noch Holleeder, noch zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers verschijnt bij de eerste zitting in het hoger beroep. Foto ANP Beeld
Noch Holleeder, noch zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers verschijnt bij de eerste zitting in het hoger beroep. Foto ANP

AMSTERDAM - De eerste zitting in het hoger beroep van de strafzaak tegen Willem Holleeder nam dinsdag bij het gerechtshof in Amsterdam nauwelijks een kwartier in beslag. Holleeder noch zijn advocaten Jan-Hein Kuijpers en Stijn Franken waren aanwezig. Het hof heeft de zitting aangehouden tot 28 augustus.

Holleeder werd eind vorig jaar veroordeeld tot negen jaar cel wegens het afpersen van enkele zakenlieden. De rechtbank veroordeelde tevens enkele verdachten met wie Holleeder daarbij zou hebben samengewerkt en sprak een aantal anderen vrij.

Op 28 augustus houdt het hof in de extra-beveiligde zittingszaal van de rechtbank in Rotterdam een zogeheten regiezitting. Daarvóór moeten het Openbaar Ministerie en de raadslieden van Holleeder en zijn medeverdachten wensen kenbaar maken voor het horen van getuigen en eventueel nader onderzoek. Het hof neemt daar op 5 september beslissingen over.

Het OM wordt in de zaak-Holleeder c.s. vertegenwoordigd door advocaat-generaal Hans Wesselink. De voorzitter van het hof is de ervaren Jeroen Chorus. Het hof heeft, net als de rechtbank vorig jaar, een extra rechter achter de tafel, voor het geval een van de rechters (bij het hof officieel raadsheren geheten) uitvalt.

Het hof beschikt sinds enkele dagen over een zogeheten uitgewerkt vonnis. Dit is het vonnis van de rechtbank waarin de bewijsmiddelen zijn opgenomen. Het hof beschikt nog niet over het volledige dossier, dat uit honderden ordners bestaat.

Zowel Holleeder als zijn medeverdachten als het OM zijn tegen het rechtbankvonnis in hoger beroep gegaan. Holleeder heeft de feiten ontkend. Het proces bij het Amsterdamse hof gaat naar verwachting maanden duren. Wanneer het inhoudelijk van start gaat, is nog onbekend. (ANP)

null Beeld
Meer over