Holleeder doet niet mee aan 'de Peter R. de Vries-show'

Aan 'de Peter R. de Vries-show' wilde Willem Holleeder niet meedoen, maar hij kreeg in de loop van zittingsdag 50 in zijn liquidatiezaak het podium terug.

Paul Vugts
Rechtbanktekening van de voortzetting van het strafproces tegen Willem Holleeder. Beeld anp
Rechtbanktekening van de voortzetting van het strafproces tegen Willem Holleeder.Beeld anp

De zwaarbeveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp was weer rijk gevuld en de tribune voor pers en publiek zat vol, voor alweer het derde verhoor van misdaadverslaggever Peter R. de Vries (consequent 'Peter de Vries' genoemd door rechtbankvoorzitter Frank Wieland, die tussenletters voorbehouden vindt aan iconen als Annie M.G. Schmidt).

Willem Holleeder (60) had weinig zin in 'de Peter de Vries-show'. "Hij kan zijn show hier houden, dan antwoord ik later wel."

Zo ging het. In de ochtend sprak de misdaadjournalist over de bandopname van het gesprek dat hij in het voorjaar van 2011 had met de nog gedetineerde Holleeder - via de telefoon van diens advocaat Stijn Franken, zodat niemand mocht meeluisteren.

Afbranden
Waarom hij de band nu heeft ingebracht, hoewel hij Holleeder had bezworen het besprokene alleen te openbaren als Holleeder was vermoord? De Vries: "Zoals wel vaker in het recht botsten hier grote waarden. Holleeder bleef zijn zussen en ondergetekende stelselmatig afbranden. Ik zou er niet mee kunnen leven als ik die tape niet naar buiten had gebracht."

Holleeder had in het vertrouwelijke gesprek immers volop uitgeweid over zijn relatie met ex-compagnon Dino Soerel en de in februari 2011 (dus kort voor het gesprek) geliquideerde crimineel Stanley Hillis.

Uit Holleeders eigen uitspraken rijst het beeld dat hij, Hillis en Soerel samen optrokken. Dat komt hem slecht uit nu justitie 'het driemanschap' er van beschuldigt moordopdrachten te hebben gegeven.

Zwijgrecht
Holleeder beriep zich consequent op zijn zwijgrecht over de hoofdzaak: zijn bewering tegen De Vries dat Soerel en diens advocaten hem onder zware druk hadden gezet om een meinedige verklaring in Soerels voordeel af te leggen.

Wat de rechters ook probeerden: Holleeder bleef zijpaden kiezen.
In de middag mocht het weer over hemzelf gaan, over zijn persoonlijke omstandigheden. Dat ligt Holleeder beter.

Ter inleiding haalde rechtbankvoorzitter Wieland een parabel aan. "Een vader zegt zijn zoon dat in iedere jongen een wolf en een lam zitten. Wie je wordt, hangt er vanaf wie je voedt, zegt de vader. Dat klopt niet helemaal. Het hangt er ook nog vanaf wie de vader voedt. Wie bent u?"

De goudvis
Holleeder had onmiddellijk zijn Jordanese kwinkslag paraat. "De goudvis! Ik zit ook vaak in een kom!"

Hij vertelde over zijn rauwe jeugd, waarin hij zijn alcoholistische vader in elkaar sloeg omdat die zijn moeder wéér had geslagen. Hij ontkende dat zijn Heinekenontvoering de levens van de hele familie heeft verwoest ('niemand heeft meer armoede gekend').

Hij bevestigde dat hij altijd meerdere vriendinnen tegelijk had, 'want dat is mijn hobby'. "Ik speel open kaart. Alleen met de feestdagen heb je dan gedoe, want iedereen wil dat je komt. Dat kost je dan achteraf geld en dan komt het wel weer goed."

Aan de hemelpoort
Had hij in het onroerend goed kunnen gaan van het geld van zijn ouders, dan had hij hier niet gezeten. Maar ja, uit zo'n nest komt hij niet. "Ik heb een andere weg genomen. Ik vind het flauw achteraf te zeggen dat ik het anders had willen doen."

Rechter Wieland: "Is dat ook wat u zult zeggen tegen Petrus, aan de hemelpoort?" "Holleeder: "Ik weet niet of ik in de hemel kom."

Hoe het leven is in de Extra Beveiligde Inrichting? "Rustig. Ik zit daar alleen. Ik ga vroeg naar bed, behalve als Peter bij Jinek zit, haha, dan blijf ik langer op."
Peter R. de Vries, op de publieke tribune: "Dat is best vaak."

Op 14 februari beginnen officieren van justitie Sabine Tammes en Lars Stempher hun requisitoir.

Lees verder: Dag 50 in proces Holleeder: verhoor Peter R. de Vries en Dino Soerel wil getuigen tegen Willem Holleeder

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over