Hollande: crisis in eurozone is voorbij

De crisis in de eurozone is voorbij. Dat heeft de Franse president François Hollande tijdens zijn bezoek aan Tokio gezegd.

De Franse president Hollande in Tokio. Beeld afp
De Franse president Hollande in Tokio.Beeld afp

Hollande probeert Aziatische investeerders ervan te overtuigen dat het ergste voorbij is. 'Wat u hier in Japan moet begrijpen is dat de crisis in Europa voorbij is', hield hij zijn gehoor voor. Hij riep op tot samenwerking tussen Frankrijk en Japan om nieuwe deuren te openen voor economische groei.

Vorig jaar liet de Spaanse premier Mariano Rajoy ook al weten dat voor de euro 'het ergste voorbij is'.

Na de financiële hulp aan Griekenland lijkt de angst dat dit land uit de euro stapt geweken. Een waarnemer suggereerde onlangs al de term 'Greecovery', een samentrekking van Greek en recovery (herstel). Volgens hem is dit een betere term dan 'Grexit', waarmee bedoeld werd dat Griekenland uit de euro zou stappen.

Handelsgeschil
Hollande zei ook dat de Europese Unie en China snel een oplossing moeten vinden voor het handelsgeschil over gesubsidieerde Chinese zonnepanelen en Europese wijnen. Als reactie op het besluit van de EU om invoerheffing in te voeren op Chinese zonnepanelen, zei Peking te onderzoeken of EU wijn onder de kostprijs op de Chinese markt dumpt.

Dit schoot vooral Franse wijnboeren in het verkeerde keelgat. Europa exporteert per jaar voor een miljard dollar aan wijn naar China, waarvan de helft uit Frankrijk komt. 'Ik wil dat de Chinezen meer Franse producten kopen', zei Hollande.

Meer over