Holland Festival eert Arabisch icoon

AMSTERDAM - De 63ste editie van het Holland Festival begint op 1 juni in Theater Carré met een eerbetoon aan Oum Kalthoum, icoon van de Arabische cultuur.

''Kalthoum was een van de grootste zangeressen ooit. Ze heeft de statuur van Callas en Amália Rodrigues,'' zei Pierre Audi, artistiek directeur van het Holland Festival gisteren in het Muziekgebouw aan 't IJ bij de presentatie van het programma. De jonge en bloedmooie Egyptische zangeres Amal Maher zingt in Carré Kalthoums klassieke Arabische liederen, begeleid door het orkest van Selim Sahab. Het concert wordt live doorgestraald naar een groot videoscherm in het Oosterpark.

Het Holland Festival brengt dit jaar 109 voorstellingen van in totaal 51 verschillende producties, die zijn bijeengebracht onder de noemer 'in flux'. Centrale vraag die Audi zich daarbij stelt, is 'in hoeverre klassieke esthetiek en traditie bronnen van inspiratie voor vernieuwing kunnen zijn'.

Een eeuwige bron van inspiratie is Beethoven. Jos van Immerseel en Anima Eterna spelen alle negen symfonieën. De Britse architecte Zaha Hadid ontwierp in de Gashouder een paviljoen waar Jean-Guihen Queyras alle cellosonates van Bach speelt en Viktoria Mullova alle sonates en partita's.

Pierre Boulez komt naar het Muziekgebouw met het Ensemble InterContemporain, met werken van Ligeti en Stockhausen.

De Opéra van Lyon zal in de Stadsschouwburg twee opvoeringen geven van Brittens opera Curlew River in een regie van Olivier Py. In Carré brengen Les Arts Florissants onder William Christie en de Trisha Brown Dance Company de wereldpremière van de dansopera Pygmalion van Rameau. Asko|Schönberg onder Reinbert de Leeuw spelen de twee recentste muziektheatrale stukken van Sir Harrison Birtwistle.

Choreografe Anne Teresa de Keersmaeker is driemaal te gast, met onder meer twee voorstellingen rond muziek van Mahler.

Krzysztof Pastor gloednieuwe multimediale voorstelling Nijinksi: Dancer, clown, god wordt in het Muziektheater ten doop gehouden. Meer dans is er van The Forsythe Company en van Boris Charmatz, die een hommage aan Merce Cunningham brengt.

In de sector theater zijn er onder meer Shakespeares As you like it en The tempest door The Bridge Project (regie Sam Mendes), Rechnitz (Der Würgeengel) van Elfriede Jelinek, verkozen tot het beste Duitstalige toneelstuk van 2009, in een regie van Jossi Wieler, en in de Westergasfabriek het elf uur durende I demoni van Peter Stein, een theatermarathon in het Italiaans waaraan 26 acteurs meewerken, op basis van Dostojevski's Demonen. (HET PAROOL)

Meer over