Holbrooke: er was geen deal

DEN HAAG - Radovan Karadzic zegt jarenlang uit handen van justitie te hebben kunnen blijven dankzij een geheime overeenkomst met Holbrooke.

Maar de Amerikaanse topdiplomaat ontkende gisteren nogmaals het hardnekkige gerucht dat de van oorlogsmisdaden beschuldigde Bosnisch-Servische oud-leider sinds de oorlog de bescherming genoot van westerse machten.

Richard Holbrooke geldt als architect van het Akkoord van Dayton, de vredesregeling waarmee de oorlog in Bosnië in november 1995 werd beëindigd. Holbrooke bevestigde gisteravond in Nova dat in 1996 een overeenkomst met de Servische president Slobodan Milosevic en de Bosnische Serviërs was gesloten dat Karadzic zich moest terugtrekken uit het openbare leven.

De overeenkomst werd mede ondertekend door Karadzic, maar dat betekende niet dat hij een vrijgeleide kreeg. "Dat is volslagen nonsens, dit is duidelijk een verzinsel van één van de ergste oorlogsmisdadigers," aldus een getergde Holbrooke. Volgens Holbrooke zou het 'immoreel, onwettig en onethisch' zijn geweest als de VS een deal met Karadzic had gesloten.

Volgens Karadzic dwong de overeenkomst hem tot onderduiken. Hij had zich eerder voor het tribunaal willen verantwoorden, maar dat kon volgens hem niet. "Ik liep dan het gevaar geliquideerd te worden."

De aanklacht tegen Karadzic, die zichzelf tijdens het proces verdedigt, wordt aangepast. De huidige beschuldigingen - hij wordt onder meer verdacht van genocide en misdaden tegen de menselijkheid - zijn voor het laatst in 2000 vastgesteld. Hoofdaanklager Serge Brammertz wil die actualiseren. Op 29 augustus komt Karadzic opnieuw voor de rechter. (HET PAROOL)

Foto ANP/JERRY LAMPEN Beeld
Foto ANP/JERRY LAMPEN
Meer over