Hogere winst Apple door nieuwe iPhones

Apple heeft in het afgelopen kwartaal de winst en omzet zien toenemen, geholpen door de introductie in september van de nieuwe iPhone 6 en 6 Plus. Dat maakte het Amerikaanse technologieconcern vandaag na het slot op Wall Street bekend.

De winst van Apple is flink gestegen door de iPhone 6. Beeld ap
De winst van Apple is flink gestegen door de iPhone 6.Beeld ap

De nettowinst in het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar bedroeg bijna 8,5 miljard dollar (6,6 miljard euro), tegen 7,5 miljard dollar een jaar eerder. De omzet klom met 12 procent tot 42,1 miljard dollar. De winst per aandeel en de inkomsten vielen hoger uit dan analisten in doorsnee hadden voorspeld.

Apple gaf aan voor dit lopende kwartaal opnieuw op een goede verkoop te rekenen dankzij zijn nieuwe producten. In de belangrijke periode met Thanksgiving en kerst wordt door het bedrijf een omzet verwacht tussen de 63,5 tot 66,5 miljard dollar.

39,3 miljoen iPhones
Het concern verkocht in de afgelopen periode wereldwijd 39,3 miljoen iPhones, waaronder de nieuwe versies. Een jaar eerder bracht Apple 33,8 miljoen iPhones aan de man. De verkoop van iPads nam echter voor het derde kwartaal op rij af, met 12,5 procent tot 12,3 miljoen stuks.

De verkoop van Mac-computers van Apple zat in de lift met 5,52 miljoen exemplaren, van 4,57 miljoen een jaar geleden.

Meer over