Hoger beroep tegen vrijspraak Mubarak

De openbaar aanklager in Egypte gaat in beroep tegen de vrijspraak van Hosni Mubarak. Dat meldde Al Arabiya dinsdag. De Egyptische ex-president werd zaterdag vrijgesproken van medeplichtigheid aan de dood van honderden betogers.

Mubarak (rechts) op een ziekenhuisbed in de rechtbank. Beeld ap
Mubarak (rechts) op een ziekenhuisbed in de rechtbank.Beeld ap

De aanklager had de doodstraf geëist tegen Mubarak, omdat hij schuld zou hebben aan de dood van bijna 850 betogers. Die kwamen om tijdens opstanden en rellen in 2011. Diezelfde onrusten leidden tot de val het regime van Mubarak.

De oud-president werd in 2012 al veroordeeld tot levenslang in de zaak, maar ging in beroep. Hij kreeg een heel nieuw proces. Omdat het een nieuw proces is, kan er opnieuw in hoger beroep worden gegaan. Dat doet de aanklager dus.

Mubarak zit onderwijl nog altijd in de cel. Hij zit een straf van drie jaar uit vanwege corruptie. Zijn advocaat hoopt hem vervroegd vrij te krijgen. Mubarak komt daar mogelijk voor in aanmerking, omdat hij met inbegrip van zijn voorarrest inmiddels twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Volgens Al Jazeera zal justitie binnen enkele dagen beslissen of en wanneer hij de gevangenis mag verlaten.

De Egyptische autoriteiten zetten zich intussen schrap voor nieuwe protesten. Diverse organisaties zijn woedend over de vrijspraak en hebben een 'revolutionaire week' aangekondigd. Het Tahrirplein in Caïro, vaker het epicentrum van demonstraties, is bij voorbaat afgesloten. Ook direct na de vrijspraak kwam het tot onrusten. Daarbij vielen zeker twee doden.

Meer over