Hoger beroep in vastgoedfraudezaak Klimop

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep in de zaken van zeven verdachten van de omvangrijke vastgoedfraudezaak Klimop. Dat maakte het functioneel parket van het OM vandaag bekend.

ANP/Redactie

Het OM heeft het beroep aangetekend omdat de termijn daarvoor vrijdag verstrijkt. Het stelt echter meer tijd nodig te hebben voor het definitieve besluit en de onderbouwing vanwege het uitgebreide vonnis van de rechtbank.

Het hoger beroep betreft onder anderen hoofdverdachte Jan van V. Het betekent dat de zaak, waarvoor de rechtbank in eerste aanleg al ruim 80 zittingsdagen uittrok en waaraan justitie 270.000 manuren wijdde, zeer waarschijnlijk voorlopig nog niet klaar is.

De rechtbank in Haarlem veroordeelde eind januari elf verdachten in de zaak. Zij kregen allen lagere straffen dan geëist. De rechtbank achtte niet alle beschuldigingen bewezen.

Het monsterproces draait om fraude met prestigieuze bouwprojecten en onroerendgoedtransacties rond Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep (voorheen Bouwfonds). Advocaat Willem Koops van Jan van V. liet weten gezien de stap van het OM zelf ook hoger beroep aan te tekenen.

Van V. werd 2 weken geleden veroordeeld tot 4 jaar cel, waar het OM 7 jaar had geëist. Dat kwam vooral door de vrijspraak van Van V. en medeverdachte Will F. van oplichting van Philips Pensioenfonds. F.
kreeg evenals Van V. 4 jaar cel. Het OM had tegen F. 5 jaar cel geëist.
Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds, werd vrijgesproken van deelname aan twee criminele organisaties en kreeg een werkstraf in plaats van de geëiste 4 jaar cel. Voormalig financieel directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling Olivier L. kreeg van de rechtbank 3 jaar cel na een eis van 5 jaar.

Het OM heeft onder andere bezwaar gemaakt tegen de vonnissen in de zaken tegen Will F., Cees H. en Olivier L.

Meer over