Hoger begrotingstekort is vooral kwestie van afronden

Het iets hoger geraamde begrotingstekort in 2013 is het gevolg van een afrondingsverschil. 'Daar moet u verder geen bijzondere betekenis aan hechten', aldus directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) dinsdag in een toelichting op de definitieve ramingen voor de komende jaren.

null Beeld anp
Beeld anp

Het CPB kwam op 1 maart nog met een voorspelling van 4,5 procent van het bruto binnenlands product als het begrotingstekort. Dat blijkt nu 4,6 procent te zijn. Andere cijfers bleven in vergelijking met begin deze maand hetzelfde.

De ramingen zijn heel erg onzeker, benadrukte Teulings. Desondanks had hij dinsdag vooral somber nieuws. De Nederlandse economie is in een zogenoemde 'double dip' terechtgekomen. De consumptie loopt al jaren terug, de economische groei ligt lager dan in Duitsland en de belastinginkomsten voor de overheid blijven achter op schema.

Dat verklaart volgens Teulings waarom het begrotingstekort de komende jaren hoger ligt dan gedacht, zelfs in 2015 nog hoger dan wat Europees is toegestaan.

Meer over