Update

Hoge Raad velt nog geen vonnis over splitsingswet

De Hoge Raad heeft vandaag nog geen vonnis geveld over de splitsingswet, die energiebedrijven verplicht zich op te delen in een commercieel bedrijf dat energie levert en een publiek bedrijf dat de distributie in handen heeft.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Het hoogste rechtscollege wil eerst vragen stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over de verenigbaarheid van de splitsingswet met het Europese recht.

De splitsingswet moet voorkomen dat winsten uit het beheer van de distributienetten voor stroom en gas wordt gebruikt voor commerciële activiteiten. Delta, Eneco en Essent hebben de wet aangevochten. Zij kregen in juni 2010 gelijk bij het gerechtshof in Den Haag.

De energiebedrijven hebben zich steeds fel verzet tegen de wet, omdat na splitsing relatief kleine bedrijven zouden overblijven die moeilijk zouden kunnen concurreren met de energiegiganten op de Europese markt.

De Staat ging in cassatie waardoor de zaak bij de Hoge Raad terechtkwam. Die wil nu eerst antwoord op de vragen die het stelt aan het Europese Hof. Een definitieve uitspraak kan daardoor nog jaren op zich laten wachten. De Hoge Raad stelde haar oordeel al een paar keer eerder uit.

Delta

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta is tevreden met de uitspraak van de Hoge Raad. Volgens Delta toont dat aan dat het gaat om een complexe zaak.

Nederland is het enige land in Europa dat energiebedrijven dwingt zich op te splitsen. Volgens Delta is het toezicht op goed onderhoud van de netwerken ook zonder splitsingswet al prima geregeld en komt dat niet onder druk door investeringen in commerciële sectoren.

Meer over