Hoge olieprijs spekt kas Nuon

AMSTERDAM - Energiebedrijf Nuon heeft naar eigen zeggen een 'goed tweede kwartaal' achter de rug. Mede dankzij de fors hogere olie- en gasprijzen verdubbelde de nettowinst ruimschoots tot 442 miljoen euro.

Vorig jaar in dezelfde periode bedroeg de winst 168 miljoen euro. Van de winst zijn de verlaagde consumentenprijzen al afgetrokken.

Volgens Nuon, dat de cijfers vandaag bekendmaakte, is de winststijging onder meer te danken aan gestegen boekwinsten op de handel in grondstoffen, zoals olie, gas en stroom. Nuon koopt en verkoopt deze grondstoffen op de wereldtermijnmarkten.

De flinke winst biedt in beginsel ruimte voor prijsdalingen voor de afnemers van energie, maar dat zal hooguit per 1 januari zichtbaar worden, aldus een woordvoerder van het concern.

Nuon heeft in mei besloten op zoek te gaan naar een internationale partner voor zijn productie- en leveringsbedrijf. Zo wil het energieconcern een sterkere positie zien te verkrijgen in Europa. Nuon is eerder dit jaar door de overname van Burlington mede-eigenaar geworden van enkele gasvelden op de Noordzee. (HET PAROOL)

Het energieconcern dankt zijn winststijging door de handel in grondstoffen, zoals olie, gas en stroom. Foto ANP Beeld
Het energieconcern dankt zijn winststijging door de handel in grondstoffen, zoals olie, gas en stroom. Foto ANP
Meer over