Update

Hof verbiedt ontruiming kraakpanden

Kraakpanden in de Schoolstraat in Amsterdam. De gemeente was van plan dinsdag enkele panden te ontruimen, maar dat houdt het Hof nu tegen. Foto ANP Beeld
Kraakpanden in de Schoolstraat in Amsterdam. De gemeente was van plan dinsdag enkele panden te ontruimen, maar dat houdt het Hof nu tegen. Foto ANP

AMSTERDAM - Het gerechtshof in Den Haag heeft het justitie verboden kraakpanden te laten ontruimen op grond van de nieuwe anti-kraakwet. De ontruimingsronde die morgen in Amsterdam stond gepland, gaat slechts door in flink afgeslankte vorm.

Alleen de panden waarvoor de civiele rechtbank een ontruimingsbevel heeft afgegeven worden morgen ontruimd: een rij panden aan de even zijde van de Schoolstraat in Oud-West, de sloopblokken achter het Delflandplein in Slotervaart en een pand op Spieringhorn in West.

De ME-karavaan zal de panden in de Oosterparkbuurt in Oost, krakersgalerie Schijnheilig in het voormalige HES-gebouw in de binnenstad en een trits kleinere kraakpanden ongemoeid laten.

Het gerechtshof deed maandagmiddag met het oog op de geplande ontruimingen vervroegd uitspraak in enkele hoger-beroepszaken die waren aangespannen tegen het ontruimen op grond van de nieuwe anti-kraakwet. Anders dan de rechtbanken in Den Haag en Amsterdam acht het hof het ontruimen op grond van het kraakverbod in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM).

Het EVRM gebiedt in de visie van het Haagse hof dat bewoners van panden de kans moeten krijgen de geplande ontruiming aan te vechten bij een rechter. Nu de anti-kraakwet die mogelijkheid niet biedt, zijn ontruimingen op grond van die wet in strijd met het in het EVRM vastgelegde 'huisrecht'. Het EVRM weegt zwaarder dan landelijke wetten.

Het hof in de mondelinge uitspraak van gisteren: ''Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft herhaaldelijk beslist dat iemand zijn woning niet mag verliezen voordat de rechter daarover vooraf een uitspraak heeft kunnen doen. Aangezien hierover in de nieuwe wet niets is geregeld en ook justitie in dat opzicht geen duidelijk en kenbaar beleid voert, is het hof van oordeel dat ontruiming onder deze omstandigheden in strijd zou komen met het EVRM.'' (PAUL VUGTS)

Kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdergracht in Amsterdam. Foto ANP Beeld
Kraakpand Schijnheilig aan de Passeerdergracht in Amsterdam. Foto ANP
Meer over