Hof Egypte brengt verkiezingen in gevaar

Het hooggerechtshof in Egypte heeft vandaag bepaald dat een wetsartikel over verkiezingen ongrondwettelijk is. Door de uitspraak van het hof worden de parlementaire verkiezingen, die op 22 en 23 maart zouden beginnen, mogelijk uitgesteld.

Redactie
De Egyptische president Adbed Fattah al-Sisi (R). Beeld reuters
De Egyptische president Adbed Fattah al-Sisi (R).Beeld reuters

De uitspraak van het hof heeft betrekking op de verdeling van kiesdistricten. President Abdel Fattah al-Sisi maakte eind december de weg vrij voor nieuwe verkiezingen door het tekenen van een nieuwe kieswet. Het is de bedoeling die in twee fases te houden: op 22 en 23 maart en op 26 en 27 april. De verkiezingen in maart kunnen nu zo goed als zeker niet doorgaan. Al-Sis heeft de regering opdracht gegeven de wet aan te passen.

Egypte zit sinds juni 2012 zonder parlement. Een rechtbank ontbond toen de democratisch gekozen volksvertegenwoordiging. De Egyptische president al-Sisi, voormalig generaal van het leger, is sindsdien president.

Mursi

De parlementsverkiezingen vormen het sluitstuk van het overgangsplan dat Al-Sisi ontvouwde nadat hij de gekozen president Mohammed Morsi na omvangrijke protesten tegen diens een jaar oude bewind in juli 2013 had afgezet. De eerste twee fases waren de goedkeuring van een nieuwe grondwet door een referendum in 2014, gevolgd door de verkiezing van Al-Sisi tot president.

Aanhangers van Morsi's Moslimbroederschap wonnen de eerste vrije parlementsverkiezingen na de val van de autocratische president Hosni Mubarak in 2011. De rol van de Broederschap lijkt te zijn uitgespeeld. De groep staat nu officieel te boek als een terroristische organisatie en duizenden van zijn aanhangers, onder wie het grootste deel van de leiding, zitten in de gevangenis.

Meer over