Hoe pakken andere steden de worsteling met Airbnb aan?

Het nieuwe college van Amsterdam maakte woensdag bekend de drukte in de stad te lijf te willen gaan door Airbnb te gaan verbieden in drukke delen van de stad. Hoe pakken andere steden de worsteling met Airbnb aan?

Het Parool
. Beeld anp
.Beeld anp

Berlijn
De Duitse hoofdstad draaide in december 2017 het in 2016 ingelaste verbod op Airbnb terug, onder meer na rechtszaken. Huiseigenaren en huurders mogen hun huis sinds mei weer maximaal 60 dagen per jaar verhuren aan toeristen. Verhuurders moeten bij hun stadsdeel een registratienummer aanvragen en dat nummer bij hun advertentie plaatsen.

Palma de Mallorca, Balearen, Spanje
In de stad op Mallorca geldt vanaf 1 juli een verbod op verhuurplatforms als Airbnb, omdat de huurprijzen door de vakantieverhuur te ver werden opgedreven.

Barcelona, Spanje
Barcelona heeft een vergunningsysteem voor kortstondige verhuur van woonruimte. Huizenbezitters mogen alleen met zo'n vergunning woonruimte verhuren aan toeristen. 110 woningcontroleurs onderzoeken illegale verhuur via sites als Airbnb. Inwoners kunnen via een hotline vermoedens van illegale verhuur melden. Boetes kunnen oplopen tot 60.000 euro.

Barcelona is niet de enige Spaanse stad die Airbnb aan banden legt. Ook Madrid, Palma en Valencia kondigden onlangs maatregelen aan om vakantieverhuur aan toeristen in te perken.

Top 3 Airbnb-aanbieders

1. Parijs - 68.000
2. New York - 43.000
3. Londen - 40.000

Parijs, Frankrijk
Parijs is een van de vier Franse steden waar speciale regels voor verhuur via Airbnb gelden. Wie zijn huis verhuurt, al is het maar kort, moet zich registreren en belasting betalen over de inkomsten. Een huis mag maximaal 120 dagen per jaar verhuurd worden. 25 Agenten waren in 2017 fulltime bezig met de opsporing van illegale verhuur. Een boete na een overtreding kan oplopen tot maximaal 25.000 euro.

Paris staat wereldwijd bovenaan de Airbnb lijst met 68.000 aanbiedingen. Beeld anp
Paris staat wereldwijd bovenaan de Airbnb lijst met 68.000 aanbiedingen.Beeld anp

Londen
Vanaf 2017 is het niet meer mogelijk om een huis via Airbnb meer dan 90 dagen per jaar te verhuren in London. Een vergelijkbaar verbod werd eerder ingevoerd in 2015, maar dit werd structureel overtreden. Met 40.000 aanbieders in de stad is Londen, volgens Airbnb, nummer drie op de lijst grootste Airbnb-steden wereldwijd. Het aantal aanbieders in Londen groeit jaarlijks met 75%. Een overtreding van de limiet van 90 dagen, via andere kanalen zoals Booking.com, kan resulteren in een boete van 22.000 euro.

New York
In 2016 trad New York hard op tegen Airbnb. De 'Anti-Airbnb law' maakt het illegaal om onbewoonde appartementen te verhuren voor minder dan dertig dagen. De woningen mogen alleen verhuurd worden als de bewoner zelf aanwezig is, of als de woning wordt verhuurd voor een periode langer dan dertig dagen aan dezelfde persoon. Boetes bij overtreding kunnen oplopen tot 7500 euro. Hiernaast moet de verhuurder belasting betalen en is het verboden voor verhuurders om reclame te maken.

Lees ook: Nieuw stadsbestuur wil Airbnb verbieden in toeristische buurten

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over