Tips

Hoe overleef je de deprimerendste dag van het jaar?

Maandag is het Blue Monday - de meest deprimerende dag van het jaar. Zakt de moed je nu al in de schoenen? Geen nood, met deze dagbesteding ben jij jouw neerslachtigheid zo de baas.

Het Parool
Blue Monday - de dag waarop de mens de grootste kans loopt in een depressie te vervallen. Beeld anp
Blue Monday - de dag waarop de mens de grootste kans loopt in een depressie te vervallen.Beeld anp

Blue Monday is in het leven geroepen door de Engelse psycholoog Cliff Arnall. De combinatie van slecht weer, mislukte voornemens en de eerste werkdag van de week zorgen ervoor dat je je extra ongelukkig voelt, meent de Brit.

Reden genoeg om deze maandag juist het beste beentje voor te zetten en alle donkere, beklemmende gedachten achterwege te laten. Wij hebben een dagbesteding vol goede moed voor je samengesteld, opdat maandag 15 januari dit jaar niet als meest deprimerende dag de geschiedenisboeken ingaat.

Ochtend

Het is zaak met het goede been uit bed te stappen op deze blauwe maandag. Wees niet té vroeg, een keertje omdraaien doet immers wonderen. Daarnaast zijn wekkers ronduit vervelend. Welk piepje hij ook uitkraamt, het geluid van een wekker is altijd bloedirritant.

Daarom opent de matrassen start-up Matt Sleeps maandag tijdelijk een winkel waar je wekkers aan gort kan slaan met een hamer of honkbalknuppel.

Als je de wereld uiteindelijk vanuit verticaal oogpunt gaat beleven, kan het vooruitzicht van een weldadig onbijt helpen.

Dat kan bijvoorbeeld bij restaurant Dignita, in de tuin achter de Hermitage. Hun gepocheerde eitjes bovenop krokante aardappelkoekjes met gebakken buikspek zijn fenomenaal.

Een stevige bodem leg je ook bij The Cottage waar huiselijk Brits comfortfood wordt geserveerd. Daar komen de huisgemaakte sausage rolls met worstvlees net uit de oven - zeg daar maar eens nee tegen.

Bij The Cottage serveert men huiselijk Brits comfortfood Beeld Mats van Soolingen
Bij The Cottage serveert men huiselijk Brits comfortfoodBeeld Mats van Soolingen

Middag

Wandelen - met hond - schijnt een fijne remedie tegen een treurig gevoel te bieden. Neem je (geleende) huisdier mee op stap. Het maakt het hoofd leeg en dieren zorgen voor een gelukkiger gevoel. In het Amsterdamse Bos ben je zo.

Buiten de deur pak je naast een frisse neus meteen ook wat zon mee. Mocht de hoeveelheid licht je enigszins teleurstellen, probeer dan eens lichttherapie. Of een bezoekje aan de zonnebank. Een gezonde dosis uv-stralen en de bijbehorende 'gelukshormonen' en je kunt er weer even tegenaan.

Neemt je hond mee en haal een frisse neus in het Amsterdamse Bos Beeld anp
Neemt je hond mee en haal een frisse neus in het Amsterdamse BosBeeld anp

Avond

We noemden voedsel eerder al als ultieme comfortbrenger a.k.a. hart onder de riem. In Amsterdam kun je lekker eten, neem dat maar aan van onze culinair recensent Hiske Versprille. Dit waren de beste restaurants van 2017: doe er je voordeel mee!

Leedvermaak zullen we het niet noemen, maar giechelen om andermans hilarische belevenissen bezorgt zelfs de grootste zuurpruim een glimlach. De podcast Echt Gebeurd viert maandag de 150ste aflevering met een heus gala in de Kleine Komedie.

Verwacht voorleessessies uit puberdagboeken en ontroerende/grappige/pijnlijke verhalen over vriendschap.

Na de knusse Kleine Komedie is een klein rondje langs het Amsterdam Light Festival snel gemaakt. Wij hebben de highlights van het openlichtmuseum op een rijtje gezet. Krijgt de nachtkou je te pakken? Zoek dan één van deze cafés met een openhaard op. Zodat je na een nachtmutsje weer warm en veilig onder wol kan kruipen.

Micha Wertheim en Paulien Cornelisse van de podcast Echt Gebeurd Beeld -
Micha Wertheim en Paulien Cornelisse van de podcast Echt GebeurdBeeld -

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over