PlusReportage

Hoe klinkender de wijsheden van topondernemers, hoe beter

Een heel lange avond luisterden 7500 toehoorders in de Ziggo Dome naar sprekers als Richard Branson en Al Gore. Hoe klinkender hun wijsheden, hoe beter.

Paul Vugts
Voormalig vice-president van de VS Al Gore brengt een veront­rustende boodschap, maar geeft uiteindelijk toch ook hoop Beeld anp
Voormalig vice-president van de VS Al Gore brengt een veront­rustende boodschap, maar geeft uiteindelijk toch ook hoopBeeld anp

'Topondernemers' waren de uitgesproken doelgroep - of wie dat willen worden of graag hadden willen zijn, kun je daar dan zonder risico achteraan denken.

De 7500 toehoorders vulden heel aardig de tribunes die in de Ziggo Dome waren opgetrokken rond een Amerikaans aandoend, langgerekt podium waarop niet de minste sprekers ruimhartig belicht en onder enorme videoschermen hun verhaal deden.

Niet goedkoop
De kaarten voor Inspiration360 waren niet goedkoop, maar dat waren de sprekers evenmin.

Van een steenrijke entrepreneur én weldoener als Richard Branson liep het via 'een overlevingskunstenaar' en een welbespraakte Harvardhoogleraar naar Al Gore - die na zijn carrière als Amerikaanse vicepresident een nieuw leven is begonnen als klimaatactivist.

Met de Nobelprijs in de hand ontvouwt hij in ronkende presentaties de catastrofes die ons steeds harder treffen als we nú niets doen en nee, daarmee houdt hij niet op.

Warm bad
Richard Branson nam plaats tegenover Eva Jinek - op het kek ronddraaiende podium. Jinek ('Booooooorn in the USAAAA!', zoals Bruce Springsteen bij haar opkomst uit de boxen had geschreeuwd) gaf hem een warm bad en leidde hem soepel door zijn smakelijke levensverhaal.

Over het dyslectische jongetje dat aanhoudend klappen kreeg op de kostschool, maar uitgroeide tot de onwaarschijnlijk rijke leider van de Virgin Group met vierhonderd (!) bedrijven onder de paraplu. En dat niet alleen.

De rebel verhaalde nog eens hoe hij als vijftienjarige die school verliet en de zoetst mogelijke wraak nam in 'de echte wereld'. Hij nam het als zestienjarige met zijn eigen blaadje op tegen de Vietnamoorlog; begon zijn platenlabel en zijn luchtvaartmaatschappij.

Fun airlines
Hoe? Wat aardig dat het hem werd gevraagd. Hij was 27, wilde van Puerto Rico naar de Maagdeneilanden, waar zijn nieuwe liefde zat, maar de vlucht werd geannuleerd. Branson huurde ter plekke een vliegtuig, nodigde de andere gestranden uit en vloog. Het was het begin van zijn 'fun airlines': vliegtuigen met het comfort waarmee hij zelf graag vloog, zoals een bar om medepassagiers te ontmoeten.

Hij bouwde zijn imperium uit in legio disciplines. De schoonmaakster of de receptioniste maakt óók kans een van zijn bedrijven te leiden, en is dan extreem gemotiveerd. Zit de economie tegen, dan breidt Branson uit.

Levensgevaarlijke ballonvaarten
De zaal kreeg de beelden te zien van de levensgevaarlijke ballonvaarten over de oceanen - en de mislukte pogingen rond de wereld te vliegen. Dat het ruimtevliegtuig waarmee hij toeristen het heelal in wil helpen in 2014 verongelukte, is geen reden te stoppen.

Branson gaat al-tijd door, zoals hij ook zijn vermaarde hulpprojecten voortzet in arme landen. Het is een goed verhaal, goed verteld. Heerlijk van-krantenjongen-tot-miljonair, zoals je het graag aan ondernemers brengt.

Noord-Ierse Freek Vonk
Van 'overlevingskunstenaar' en professioneel spreker Bear Grylls kreeg de zaal én een monoloog én een interview. De 'Noord-Ierse Freek Vonk' (we lenen de typering van een buurman) brak bij een val met een parachute zijn rug op drie plekken, maar beklom daarna de Mount Everest en bedwong allerhande wildernissen.

Hij had wat oneliners meegenomen zoals: "Een droom is het waard risico te nemen"; "Het verschil tussen ordinary en extraordinary is extra"; "Als er geen pad is, maak er een."

Klare taal
In een minicollege doceerde Anita Elberse, hoogleraar aan de Harvard Business School, eveneens in klare taal. "Ga voor de grote gok", "Falen is oké, middelmaat is hét probleem" en "Het pad naar succes is zelden recht."

Toen het eigenlijk al tijd was om de laatste metro's en treinen te halen, was daar nog het klapstuk van de avond: Al Gore. Als iemand zijn ongemakkelijke waarheden over de opwarming van de aarde op anderen weet over te brengen, is hij het.

Met zijn diapresentatie sloeg hij de zaal tegen de grond. Tropische stormen, overstromingen, droogten, bosbranden, voedselschaarste, ziektes - de catastrofes waren keurig bijgewerkt tot en met orkaan Matthew.

Hoop
Gore sloeg zijn beklemmende metaforen in gezichten zoals hij elke dag doet. Weet u dat wij dagelijks vierhonderdduizend keer de hoeveelheid gif uitstoten die vrijkwam door de atoombom op Hiroshima?

Toch, Gore hield zijn belofte en besloot met hoop. Nét nu het tijd is Grote Morele Keuzes te maken, dóen we dat. "We winnen dit!"

Zoals de Amerikaanse poëet Wallace Stevens al sprak: "Na de laatste 'nee' komt een 'ja'!" En zoals de slavernij tóch werd afgeschaft en iets recenter de mobiele telefonie totaal onverwacht explodeerde, maken nu de windmolens en de zonnepanelen hun onstuitbare opmars.

Niet rustig slapen
Rustig slapen kunnen we niet, maar we hoeven niet alléén wakker te liggen.

Met die gedachte huiswaarts reizend, bekeken we Twitter. En daar zagen we dat juist die spreuken die we als aandoenlijke tegeltjeswijsheden hadden ontvangen, zich voorzien van uitroeptekens in hoog tempo op het sociale medium vermenigvuldigden.

Meer over