Update

Hockeysters in finale

Maartje Paumen (links) en Eefke Mulder juichen na een goal in de halve finale. Maartje Paumen was opnieuw de belangrijkste pion in de Nederlandse hockeymachine. Foto AP/Aman Sharma Beeld
Maartje Paumen (links) en Eefke Mulder juichen na een goal in de halve finale. Maartje Paumen was opnieuw de belangrijkste pion in de Nederlandse hockeymachine. Foto AP/Aman Sharma

PPEKING - De voormalige voetbalkoning Diego Maradona had het woensdag al na de eerste helft van de olympische hockeywedstrijd tussen Nederland en Argentinië (5-2) gezien. Voor zijn landgenotes, ook wel bekend onder de bijnaam 'Las Leonas' (De Leeuwinnen), viel er weinig tot geen eer te behalen tegen de ontketende vrouwenploeg van bondscoach Marc Lammers.

Alhoewel geen groot hockeykenner, moet ook 'Pluisje' hebben kunnen constateren dat Oranje klaar is voor een nieuwe olympische machtsgreep, 24 jaar na de eerste en laatste titel. Vrijdag moet Nederland alleen nog 'even' van gastland China winnen, dat titelhouder Duitsland met 3-2 versloeg.

Maartje Paumen was opnieuw de belangrijkste pion in de Nederlandse hockeymachine. De strafcornerspecialiste scoorde drie keer uit vier pogingen en bracht haar totaal in Peking op elf. Marilyn Agliotti en Ellen Hoog maakten de andere treffers.

Nederland speelde in de eerste helft (3-0) griezelig goed. Alles klopte bij Oranje, dat in opdracht van coach Lammers een hoog tempo hanteerde. De Brabantse oefenmeester had in Peking geconstateerd dat de Argentijnse ploeg, al wat op leeftijd gekomen, niet in topconditie verkeerde. ''Als we snel spelen en ook de vrije slagen vlug nemen, kunnen ze niet op adem komen. Dan kunnen we ze in de tweede helft kapot spelen'', liet Lammers vooraf weten.

Nederland was echter zo gretig dat het karwei bij de rust al grotendeels was gedaan. De ene na de andere aanval op hoge snelheid en met een vaardige techniek rolde op het Argentijnse doel af. Doelpunten konden niet uitblijven.

De eerste twee strafcorners leverden nog geen treffer op, mede doordat Eekfe Mulder bij de eerste (meteen een variant) de bal verkeerde raakte. Ook Paumen miste, maar knalde daarna wel raak uit de derde (1-0), vierde (2-0) en vijfde strafcorner (4-0) van Oranje. Marilyn Agliotti bracht de 3-0 op haar naam na uitstekend werk van Miek van Geenhuizen.

Nederland gaf achterin amper weg, niemand in de ploeg van Lammers verzaakte. Bij drie strafcorners van het kansloze Argentinië, waarbij sterspeelster Luciana Aymar amper in het spel voorkwam, zat de defensie prima in elkaar. Vooral aanvoerster Minke Booij maakte indruk met haar snelle uitlopen en haar lage, afwerende stick.

Na de rust was Oranje minder dominant. Argentinië kon daardoor een nog grotere afgang voorkomen. De Zuid-Amerikaanse ploeg scoorde twee keer door foutjes in de Nederlandse defensie, maar ook Hoog trof nog doel: 5-2. Oranje mag mede daardoor op herhaling in de olympische finale, die vier jaar geleden in Athene verrassend en onnodig verloren ging tegen Duitsland (1-2). (ANP)

undefined

Voor de landgenotes van Maradona viel er weinig eer te behalen in de wedstrijd tegen Oranje. Foto AP Beeld
Voor de landgenotes van Maradona viel er weinig eer te behalen in de wedstrijd tegen Oranje. Foto AP
null Beeld
De favoriete ploeg van bondscoach Marc Lammers speelt vrijdag in de finale tegen China. Op de foto vlnr. Ellen Hoog, Marilyn Agliotti en Minke Smabers. Foto AP/Aman Sharma Beeld
De favoriete ploeg van bondscoach Marc Lammers speelt vrijdag in de finale tegen China. Op de foto vlnr. Ellen Hoog, Marilyn Agliotti en Minke Smabers. Foto AP/Aman Sharma
Meer over