Hockeylegende De Nooijer aan de slag bij AZ

Oud-hockeyer Teun de Nooijer gaat in het betaalde voetbal aan de slag. De recordinternational van Oranje treedt per 1 maart bij AZ in dienst als teammanager. De 37-jarige Noord-Hollander is de opvolger van Hans Vonk, die eind vorig jaar bij sc Heerenveen als technisch directeur aantrad.

Teun de Nooijer. Beeld anp
Teun de Nooijer.Beeld anp

De Nooijer, die vorig jaar zomer zijn hockeyloopbaan beëindigde, spreekt van een geweldige uitdaging. 'Van jongs af aan ben ik een enorme liefhebber van balsporten. Als kind hockeyde, tenniste en voetbalde ik vaak op straat', laat hij weten op de website van AZ.

'Ik ben opgegroeid in Egmond en heb in Alkmaar en Bergen op school gezeten. De regio van AZ is dus heel bekend voor me. Bovendien sluit de rol als teammanager goed aan bij mijn topsportervaring en mijn werk voor mijn Academie. De kans bij AZ gaf me gewoon meteen een goed gevoel.'

Ook Earnest Stewart, directeur voetbalzaken van AZ, reageerde verheugd op de (verrassende) benoeming van De Nooijer. 'De rol van een teammanager is de afgelopen jaren steeds omvangrijker geworden. AZ is een club waar jonge talenten zich kunnen ontwikkelen op zowel technisch als mentaal gebied. Teun gaat als teammanager vooral een belangrijke rol spelen bij de mentale ontwikkeling van onze spelers. Met welke druk krijgen spelers te maken in de top? Hoe kunnen zij omgaan met voor- en tegenspoed? Met zijn enorme bagage als topsporter is hij de ideale persoon om hen op weg te helpen.'

De Nooijer, goed voor 453 interlands, werd drie keer gekozen tot beste speler van de wereld. De held van Bloemendaal won met Oranje twee olympische titels, een keer WK-goud en zes keer de Champions Trophy. In december vorig jaar kreeg De Nooijer tijdens het Sportgala in Amsterdam de Fanny Blankers-Koen Award uitgereikt voor zijn grote betekenis voor de Nederlandse topsport. De Nooijer is niet de eerste hockeyer die overstapt naar het betaalde voetbal. Onder anderen de oud-bondscoaches Hans Jorritsma (teammanager Nederlands elftal) en Roelant Oltmans (ex-directeur NAC Breda) gingen hem voor.

Meer over