Hockeyers ongeslagen naar halve finales

PEKING - De Nederlandse hockeyers hebben bij de Olympische Spelen in Peking het eerste doel bereikt. Oranje plaatste zich dinsdag op eigen kracht voor de halve finales.

De ploeg van bondscoach Roelant Oltmans won de ontbijtwedstrijd tegen Pakistan, aanvang 08.30 uur plaatselijke tijd, met 4-2, na een ruststand van 0-1. Met twee treffers was Taeke Taekema opnieuw de gevierde man bij Oranje.

Het ongeslagen Nederland eindigde in groep B op dertien punten uit vijf duels. Oranje verspeelde alleen tegen Australië twee punten (2-2). De olympische kampioen speelt dinsdagavond (middag in Nederland) nog tegen het uitgeschakelde Groot-Brittannië. Bij een zege pakt Australië de groepswinst en speelt Nederland als nummer twee in de halve eindstrijd tegen de winnaar van groep A. Spanje, Duitsland, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland zijn nog in de strijd voor de eindzege in die groep. De halve finales in het mannentoernooi zijn donderdag in het Olympic Green Hockey Stadium.

Oranje maakte in de eerste helft geen uitgeslapen indruk. De brigade van Oltmans speelde zeker niet slecht, maar verzuimde opnieuw het technische overwicht in de stand uit te drukken. Nederland kampt sinds het begin van het olympisch toernooi met een te laag rendement van de aanval. In de eerste vier groepswedstrijden maakte Oranje slechts drie velddoelpunten. De andere negen treffers vielen uit strafcorners, met Taekema als onbetwiste topschutter (acht doelpunten).

Ook tegen het zeer offensieve Pakistan, dat niets meer te winnen of te verliezen had, maakte Nederland het zichzelf onnodig moeilijk. Rob Reckers (lat), Laurence Docherty (paal) en Teun de Nooijer (keeper) kwamen in kansrijke posities niet tot scoren. Dat deed Muhammad Imran in de 29e minuut wel uit de eerste Pakistaanse strafcorner, 0-1.

De voorsprong voor de nummer zeven van de wereldranglijst was niet eens onverdiend. Pakistan kwam voor de rust vaker dan Oranje in de aanvalscirkel. Doelman Guus Vogels, bezig aan een sterk toernooi, vond één tegentreffer in de eerste helft meer dan genoeg.

Taekema kon in de eerste helft zijn ploeg niet stimuleren met een treffer uit zijn gevreesde strafcorner. Het kanon van Oranje liet drie korte hoekslagen onbenut. Mede daardoor dook Oltmans na het rustsignaal met een onbehaaglijk gevoel de catacomben in.

Na de pauze was Oranje beter bij de les. Het was eerst Matthijs Brouwer, die na goed voorbereidend werk van De Nooijer de gelijkmaker verzorgde: 1-1. Kort daarna knalde ook Taekema raak uit zijn vierde (2-1) en vijfde strafcorner (3-1). Tussendoor misten met name Roderick Weusthof en Matthijs Brouwer nog enkele grote kansen. Met treffers van Adnan Maqsood (3-2) en Jeroen Hertzberger (4-2) kreeg het duel een enerverend slot. (ANP)

Jeroen Hertzberger en de Pakistaan Muhammad Saqlain. Foto AP/Aman Sharma Beeld
Jeroen Hertzberger en de Pakistaan Muhammad Saqlain. Foto AP/Aman Sharma
Meer over