Historische landing ruimteraket SpaceX

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX is er voor het eerst in geslaagd een stuwraket na gebruik weer te laten landen op de aarde. De prestatie is een mijlpaal voor de ruimtevaart.

Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX heeft voor het eerst een raket laten landen Beeld epa
Het Amerikaanse ruimtebedrijf SpaceX heeft voor het eerst een raket laten landenBeeld epa

SpaceX wil door stuwraketten meer dan een keer te gebruiken de kosten van ruimtereizen flink verlagen. De Falcon-raket bracht maandag elf kleine satellieten in een baan om de aarde. De stuwraket landde negen minuten na de lancering onbeschadigd op een basis in Florida.

'Welkom terug, baby!', twitterde SpaceX-oprichter Elon Musk na de succesvolle landing. Musk sprak van een 'revolutionair moment'. ,,Nooit eerder heeft iemand een stuwraket intact terug weten te brengen.'' Eerdere pogingen van SpaceX om een stuwraket te laten landen mislukten.

Explosie
Musk vertelde dat hij tijdens de terugkeer van de raket naar buiten was gerend en een knal hoorde. Hij dacht dat het om een explosie ging en dat de landing opnieuw was mislukt, maar de knal werd veroorzaakt doordat de raket de geluidsbarrière doorbrak. ,,Ik kan het nog niet echt geloven. Het is vrij schokkend'', aldus Musk.

Volgens Musk, de man achter de elektrische auto Tesla, zal het nog een paar jaar duren om de techniek voor de landing te perfectioneren, zodat de stuwraketten daadwerkelijk meer dan eens kunnen worden gebruikt. Ondertussen werkt zijn bedrijf aan het ombouwen van de Dragon-modules, om in plaats van vracht mensen mee naar de ruimte te nemen. Het uiteindelijke doel is een bemande missie naar Mars. ,,Dit was een cruciale stap om uiteindelijk een stad op Mars te vestigen'', aldus een enthousiaste Musk. ,,Daar draait dit allemaal om.''

SpaceX-oprichter Elon Musk Beeld anp
SpaceX-oprichter Elon MuskBeeld anp
Meer over