Hirsch Ballin: CDA-koers ook zichtbaar in huidig kabinet

De nieuwe koers van het CDA voor de langere termijn, zal ook uitdrukking krijgen in het huidige kabinet. Die verwachting sprak CDA-prominent en oud-minister Ernst Hirsch Ballin zaterdag uit in het tv-programma Nieuwsuur.

ANP/Redactie
Henk Bleker (M) praat met Ernst Hirsch Ballin (L) tijdens het CDA-congres in Utrecht. Rechts Gerd Leers. Beeld anp
Henk Bleker (M) praat met Ernst Hirsch Ballin (L) tijdens het CDA-congres in Utrecht. Rechts Gerd Leers.Beeld anp

Hirsch Ballin wees erop dat zaterdag op het CDA-congres heel positief gereageerd op de nieuwe koers van de partij. 'Als dat in de ijskast of lade komt tot 2015, dat is niet denkbaar.'

Als het kabinet van CDA en VVD met gedoogsteun van de PVV 'de rit uitzit', is 2015 het jaar waarin er nieuwe verkiezingen zijn.

Partijvoorzitster Ruth Peetom hamerde er de afgelopen dagen op dat de uitkomsten van het Strategisch Beraad de handtekening onder het regeerakkoord op geen enkele manier ondergraven. 'Dat heet betrouwbaarheid', zei Peetoom.

De conceptvisie van het Beraad kreeg vandaag op het CDA-congres in Maarssen veel bijval. Op een volgeboekt partijcongres met ongeveer 1700 CDA-leden in Utrecht werd volop geapplaudisseerd voor de koers die voorzitter Aart Jan de Geus van het Strategisch Beraad uitstippelde.

Startsein
De presentatie van de oud-minister van het rapport 'Kiezen en Verbinden' vormt het startsein van een maandenlange discussie met de leden over de koers van het CDA de komende 10 à 15 jaar. Het is de bedoeling dat het CDA bij het volgend congres op 2 juni deze vaststelt. Dat moet het sluitstuk zijn van het debat dat is ontsponnen na de grote verkiezingsnederlaag in 2010 en onenigheid binnen de partij over deelname aan het minderheidskabinet met VVD en gedoogsteun van de PVV.

Oud-minister Cees Veerman, die tegenstander is van de samenwerking met de PVV, zette voorafgaand aan het congres al de toon door vicepremier Maxime Verhagen te complimenteren en spijt te betuigen dat hij de afgelopen tijd te weinig heeft gedaan om de kloof in de partij te dichten. Fractieleider Sybrand van Haersma Buma toonde zich in zijn nopjes. Volgens hem heeft iedereen genoeg van achterom kijken en willen CDA'ers weer een stap vooruit zetten.
Partijvoorzitter Ruth Peetoom riep de leden op tot een stevig gesprek. 'Hardop, in volle openbaarheid. En hopelijk denken we verschillend.'

Meer over