Hindoefeest in Nepal: 200.000 dieren geslacht

Hindoes onderweg naar het Gadhimai-festival. Foto AP Beeld
Hindoes onderweg naar het Gadhimai-festival. Foto AP

KATHMANDU - Honderdduizenden hindoes zijn dinsdag bijeengekomen bij een tempel in Zuid-Nepal om er het Gadhimai-festival bij te wonen. Ondanks protesten van dierenrechtenactivisten gaat het festijn, waarbij ruim tweehonderdduizend dieren zullen worden geofferd, gewoon door.

Het Gadhimai-festival wordt elke vijf jaar door vele duizenden hindoes uit India en Nepal bijgewoond. Dit jaar vindt het feest plaats op 24 en 25 november; er zullen naar verwachting meer dan tweehonderdduizend buffels, varkens, geiten, kippen en duiven worden geofferd.

De organisatie van het festival zegt niet te willen buigen voor de 'bemoeienissen' van dierenrechtenactivisten en religieuze groeperingen, die al demonstraties hebben gehouden in Kathmandu en in de buurt van waar het festival wordt gehouden, in het district Bara, in zuidelijk Nepal. Het gaat volgens de organisatie om een eeuwenoude traditie die niet verloren mag gaan.

De deelnemers aan het ritueel geloven dat dierenoffers aan de hindoe-godheid Gadhimai een einde zullen maken aan het kwaad en voorspoed zullen brengen. Velen komen helemaal vanuit de Indiase deelstaat Bihar naar het festival, omdat het offeren van dieren in sommige delen van Bihar is verboden.

Niet alleen dierenrechtenactivisten zijn tegen de religieuze slachtpartij. Ram Bahadur Bamjan, een Nepalese tiener die door velen wordt gezien als een reïncarnatie van Boeddha, heeft zich ook tegen het offerfeest uitgesproken. (AP)

Meer over