Hillen verwacht geen straf voor Dutchbatter

Minister Hans Hillen (Defensie) gaat er niet van uit dat luitenant-kolonel Johannes Rutten zware sancties boven het hoofd hangen. Het Joegoslavië-Tribunaal dreigt met maximaal 7 jaar cel omdat Rutten weigert inzage te geven in zijn dagboek, maar Hillen verwacht dat het zover niet komt.

ANP/ Redactie
Hans Hillen Beeld ANP
Hans HillenBeeld ANP

'De soep wordt niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend', zei Hillen vandaag tegen het ANP. Defensie zal Rutten bijstaan, maar wil ook de belangen van het Tribunaal in het oog houden.

Dagboek
Rutten getuigde in het proces tegen de Bosnisch-Servische leider Karadzic. In 1995 was hij gestationeerd in de moslimenclave Srebrenica, waar hij een dagboek bijhield. Hij ziet het dagboek als een privézaak. Het Joegoslavië-Tribunaal heeft aangegeven dat hij passages die privé zijn mag afschermen, maar vindt wel dat alle partijen in het proces de mogelijkheid moeten hebben het dagboek in te zien.

Hillen zegt niet wat Rutten nu te doen staat, maar verwacht wel dat de problemen met de privacy op te lossen zijn. 'Daar is best uit te komen.'

Meer over