Hillen legt zich neer bij Kunduz-koers GroenLinks

Minister Hans Hillen van Defensie legt zich neer bij het verzet van GroenLinks tegen het trainen van Afghaanse grenspolitie door Nederlandse militairen in Kunduz.

ANP/Redactie
Fractievoorzitter Jolande Sap na haar speech afgelopen weekend op het congres van GroenLinks in Utrecht. © ANP Beeld
Fractievoorzitter Jolande Sap na haar speech afgelopen weekend op het congres van GroenLinks in Utrecht. © ANP

Dat bleek vandaag uit zijn woorden na een bijeenkomst over Europese defensiesamenwerking.

Hillen onderkent dat GroenLinks niet bereid is de training van grenspolitie te steunen. 'Dat is een gegeven, daar zullen we geen meerderheid voor hebben. Dat zullen we dan aan onze partners meedelen'.

'Duidelijker en duurzamer'
De minister stelt dat met het GroenLinks-congres van zaterdag de steun voor de missie in zijn huidige vorm 'duidelijker en duurzamer' is geworden. Hij zegt dat GroenLinks-leider Jolande Sap haar nek heeft uitgestoken en het congres haar rol heeft bevestigd. 'De duurzaamheid van de missie die we nu hebben is versterkt en dat is belangrijk nieuws.'

Hillen werkt deze week nog met andere ministers aan een brief over de missie in Kunduz. Maar voor een uitbreiding van de taken of het mandaat is geen meerderheid in de Kamer. Ook de ChristenUnie is tegen. GroenLinks, ChristenUnie en D66 hielpen het kabinet aan een meerderheid bij het begin van de Kunduz-missie.

Minister van Defensie Hans Hillen. © ANP Beeld
Minister van Defensie Hans Hillen. © ANP
Meer over