Lijstje

Hier moet je zijn tijdens Pride Amsterdam

Het eclectische programma van Pride Amsterdam heeft tot en met 6 augustus voor iedereen wat in petto. PS tipt 11 evenementen.

Louis Bollee
De Canal Parade Beeld EPA
De Canal ParadeBeeld EPA

1. Dragqueen Olympics
Hoogtepunt tijdens de feestelijkheden rondom het Homomonument zijn de Dragqueen Olympics. Voor de dertiende keer gaan kneiterfanatieke dragqueens de strijd met elkaar aan in ­diverse disciplines. 'Traditionele sporten' als stilettosprinten en handtaswerpen worden aangevuld met nieuwe elementen als 'bitchvolleybal'.
Vrijdag 4 augustus (18.00 uur), gratis

Dragqueen Olympics Beeld ANP Kippa
Dragqueen OlympicsBeeld ANP Kippa

2. Straatfeestjes
Wie zin heeft in flirten en bier slempen op straat hoeft niet per se naar de Reguliersdwarsstraat. Zo is vrijdag én zaterdag de Spuistraat afgezet voor Prik Pride Street Party. Het hele weekend is het ook feest op de Zeedijk en dragshowbar Lellebel zorgt voor sjeu in de Utrechtsestraat.

3. Canal Parade
Zaterdag varen tachtig boten mee tijdens de Canal Parade. Onder meer Café 't Mandje, de politie en radio-zender FunX hebben een boot. Op de kade kun je urenlang met luid gejuich laten horen dat je in Amsterdam mag zijn wie je bent. Let op: de parade vaart dit jaar linksom!
Prinsengracht (13.00-17.00 uur), gratis

4. Rosario
Geïnspireerd op de rozentuin als homo-ontmoetingsplaats is Rosario zondag een tropisch feestje in 't Blauwe Theehuis, met cocktails en kitschpop à la Coco Jambo, eten én een pierenbadje.
't Blauwe Theehuis (14.00-21.00 uur), gratis

5. Bear Necessity
Een beregoed feestje in Panama voor mannen met wel erg behaarde ­lichaamsdelen (of mannen met een zwak daarvoor). Denk zweetdruppels op ontblote borstkassen,­ beaderde ­bicepsen en een relatief hoge ­leerdichtheid.
Zaterdag 5 augustus (22.00-05.00 uur), €20, Panama

Bear Necessity Beeld
Bear NecessityBeeld

6. FPQXL
Wie thuis voor de spiegel staat te springen op muziek van Ariana Grande, Martin Garrix en het nieuwe hitje van Jody Bernal moet naar FPQ. Dit über­popfeest gaat al jaren los met de aankleding (glitters! slingers! opblaasdieren!) en biedt alles voor de (ietwat jongere) pridebezoeker.
Zaterdag 5 augustus (23.00-05.00 uur), €25, Paradiso

7. Gaypride Is Burning
Is Burning, het feestje uit de koker van Amsterdamse dj's Sandrien en Carlos Valdes, begon in 2013 in Trouw en draait om de underground muziek én sfeer. Verwacht oude house en techno en ­publiek met creatieve kapsels, piercings en verknipte T-shirts.
Zaterdag 5 augustus (23.00-07.00), €20, Marktkantine

Gay Pride Is Burning Beeld
Gay Pride Is BurningBeeld

8. Expo: Streethearts
De Amerikaanse Shirley Agudo fotografeerde de Canal Parade, Dragqueen Olympics en Hartjesdagen. Het resultaat, een kleurrijk portret van de Amsterdamse dragqueens en lhbt'ers, heet Amsterdam Streethearts en is te zien in de Openbare Bibliotheek.
T/m zondag 6 augustus, OBA Oosterdokseiland

9. Senior Pride
Oudere lhbt's worden niet vergeten: voor het Paleis van de Weemoed (Oudezijds Voorburgwal 15) is een intiem grachtenconcert, waar dansklassiekers worden gedraaid en theatervedette Sven Ratzke komt optreden.
Donderdag 3 augustus, 18.00-23.00 uur

10. Expo: Zanele Muholi
Zuid-Afrikaanse fotograaf en activist Zanele Muholi fotografeerde de zwarte lesbische en transgendergemeenschap in Zuid-Afrika. Haar confronterende portretten in het Stedelijk ­Museum met sterke zwart-wit­contrasten spelen in op de actuele ­discussie over genderstigmatisering.
Tot en met 15 oktober, Stedelijk Museum

Werk van Zanele Muholi Beeld Zanele Muholi/Stedelijkmuseum
Werk van Zanele MuholiBeeld Zanele Muholi/Stedelijkmuseum
Meer over